Otkrivanje žene: Predstava koju trebaju pogledati mnoge i mnogi

H. A., V. A. Z.
Otkrivanje žene: Predstava koju trebaju pogledati mnoge i mnogi
Velija Hasanbegović / Predstava 'Otkrivanje žene'
Novo ostvarenje Harisa Pašovića premijerno je izvedeno na daskama Narodnog pozorišta u Sarajevu

"Ženom se ne postaje, ženom se rađa" izgovarali su gotovo upozoravajuće, opominjujući glumice i glumci na sceni Narodnog pozoriša Sarajevo.

Mediha Musliović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Sanela Pepeljak, Dražen Pavlović, Merima Lepić-Redžepović, Amar Čustović, Minka Muftić, Irena Mulamuhić, Slaven Vidak, Katarina Kikić i Berna Balić sinoć su premijerno na sarajevskoj najvećoj sceni donijeli predstavu "Otkrivanje žene", nastalu pod rediteljskom palicom Harisa Pašovića.

Pola Balkana čine žene. No, kako sam reditelj kaže, ova predstava ne idealizira žene ni kao svetice, ni kao žrtve.

"Poznato je da neke žene mogu biti okrtne; mogu biti čedomorke, ubice, ratne zločinke, neke žene su manipulantice i zle. Mi (op.a autorski tim) posmatramo žene i muškarce u historijskoj, političkoj, socijalnoj, i metafizičkoj perpektivi", poruka je Harisa Pašovića.

"Otkrivanje žene" je teatarska dekonstrukcija poznatih 'ikonskih' prikaza žene kroz kulturno naslijeđe Balkana, poput Hasanaginice, Majke Jugovića, Suljagine Fate... Od sevdaha, preko folka do pop kulture i viceva - sve to je autorskom timu poslužilo kao teatarski materijal u nastajanju predstave. 

Pašović dotiče mnoga opšta mjesta koja prikazuju ženu ukorijenjenu u patrijarhalnim obrascima. žena koja šuti, trpi, rađa i ugađa - kao krajnje ostvarenje ženinog smisla postojanja. U citiranim obrascima mnoge i mnogi će se prepoznati.

Zato je dobro da ovu predstavu pogledaju i one žene koje još uvijek tragaju za smislom svog života i postojanja. 

Termin prve reprize je 24. novembar, a zatim 1. i 23. decembar. 

Pripremite se, predstava traje dva i pol sata bez pauze, no čini se da autor, čak i kroz ovo  maratonsko trajanje, želi da dočara iscrpljujuće, beskrajne rutine u kojima mnoge žene ne pronalaze niti vremena za predah, niti potvrdu sopstvene vrijednosti. 

"Bićemo sretni ako "Otrkivanje žene" doprinese novom dijalogu o ženama i muškarcima u BiH i na Balkanu. I da - često se kaže "čovjek i žena". To je pogrešno. Ispavno je "muškarac i žena". Jer, žena je čovjek", zaključuje Haris Pašović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije