28 godina od pada Berlinskog zida: Javna diskusija u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
28 godina od pada Berlinskog zida: Javna diskusija u Sarajevu
Arhiv / Dr. Karsten Dümmel, direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH
Ostaci berlinskoga zida danas su turistička atrakcija, ali skoro tri desetljeća on je predstavljao bešćutni simbol hladnoratovske podjele Evrope i svijeta.

Povodom 28. godišnjice pada Berlinskog zida Fondacija Konrad Adenauer sve zainteresirane poziva na javnu diskusiju "Kolektivna memorija – individualno sjećanje", koja će se održati sedmog novembra 2017. godine, u Bošnjačkom Institutu s početkom 17.30 sati.

Govornici će biti dr. Karsten Dümmel, direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH, te Doris Pack, bivša zastupnica u Europskom parlamentu, predsjednica Instituta Ribert Schumann.

Berlinski zid bio je fizička barijera koja je odvajala Zapadni Berlin i kompletan zapadni svijet od istočne njemačke, tadašnjeg DDR-a i Istočnog Berlina. Uslijed napetih političkih odnosa između istočnog i zapadnog bloka, građanima DDR-a bilo je zabranjeno da prelaze u Zapadni Berlin i komuniciraju s ostatkom zapadnog svijeta. 

U 28 godina postojanja zida, zabilježeno je više od 5.000 pokušaja bijega u Zapadni Berlin.

U večernjim satima 9. novembra 1989. godine je predstavnik Politbiroa Günter Schabowski na televiziji prenio odluku novog predsjednika Krenza da će se dopustiti emigriranje građana, te da odluka stupa na snagu odmah. Masa je krenula prema jednom graničnom prijelazu, a zbunjeni graničari dopustili su im da pređu liniju razdvajanja.

To je bio početak procesa koji ne samo da je rezultirao rušenjem zida već je imao dalekosežan utjecaj na dešavanja u Evropi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije