Sanja Vlaisavljević odgovorila na kolumnu Dragana Bursaća

Radiosarajevo.ba
Sanja Vlaisavljević odgovorila na kolumnu Dragana Bursaća
Foto: Wordpress / Sanja Vlaisavljević

Sanja Vlaisavljević uputila je otvoreno pismo portalu Radiosarajevo.ba povodom kolumne Dragana Bursaća, objavljene na našem portalu.

Njeno pismo prenosimo u cjelosti, bez intervencija:

"Poštovano urednišvo, novinari i suradnici portala Radiosarajevo.ba,
Pročitala sam tekst vašeg kolumniste Dragana Bursaća naslovljen „Idite u tri lijepe Sanjine materine“ i ne mogu da vjerujem da ste dozvolili da sadržaj ovog teksta bude objavljen na vašem portalu.

Riječ je sadržaju koji poziva na fizičko ugrožavanje osobe o kojoj je riječ, njene obitelji i imovine. Riječ je o klasičnom primjeru govora mržnje. O primitivnim usporedbama, prostačkim izrazima i ostalim elementima nekulture dijaloga neću govoriti.

Ovakve konotacije, uvrede, kvalifikacije i etikete do sada nismo mogli pročitati ni o samom Ratku Mladiću i ostalim presuđenim ratnim zločincima.

Neću se pozivati na činjenicu da autor piše tekst o jednoj ženi i majci. Majci dva mladića koji čitaju najgore uvrede koje piše vaš kolumnista i koji pri tome poziva na fizičko smaknuće njihove majke.

Direktna sugestija autora kolumne je da mi je odavno trebalo „barem uništiti automobil, prijetiti smrću i protjerati me“ jer bi to u drugim gradovima poput Banjaluke ili Širokog Brijega „odavno dobila“!!! Što bi onda trebalo i da učine čitatelji ovog teksta koji vjeruju vašem uglednom kolumnisti?!

Uvjerena sam da veoma dobro znate što znači nekoga porediti sa Ratkom Mladićem, nazivati ga četnikom i osobom koja motri na logore, deklarirati ga fašistom, fašistom na iznajmljivanje i konačno čuditi se što još uvijek nije izvršena likvidacije osobe o kojoj je riječ u njegovom tekstu. Da li ste ovaj tekst objavili kao izraz slobode izražavanja ili kao nazivanje pojava i ljudi odgovarajućim imenima? Da li zaista mislite da je dovoljno napisati ispod teksta da su stavovi izneseni u tekstu „lični stavovi autora tekstova“ i time sa sebe skloniti odgovornost uredništva i redakcije od, vašim imenima potpisanog poziva na javni linč i bespoštedni obračun s građankom Sarajeva koji niti jednu jedinu riječ nikad, ali baš nikad, nije napisao niti protiv jednog naroda u BiH ili bilo kojeg drugog, niti protiv jedne religije, niti protiv jednog čovjeka. Da, niti protiv bilo koga u ovoj državi.

Uvjerena sam da će se u vama oglasiti barem minimum etičke odgovornosti prema javnoj riječi koju objavljujete i da ćete ovaj tekst ukloniti kao tekst koji može poslužiti kao primjer razjarene mržnje prema neistomišljeniku. Uvjerena sam i da ćete uputiti javnu ispriku zbog svega što je napisao vaš kolumnista. Ukoliko to ne učinite, nažalost, potpisujete i javno učestvujete u ohrabrivanju za fizičko smaknuće neistomišljenika.

Nema te slobode govora kojom se ohrabruje smaknuće osobe o kojoj je riječ, njene djece i njene obitelji, njene imovine i svega što ima veze s tom osobom.

Sanja Vlaisalvjević"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije