Polako komšije: Svi Plenkovićevi porazi u Bosni

Radiosarajevo.ba
Polako komšije: Svi Plenkovićevi porazi u Bosni
FOTO: AA / Sastanak Dragana Čovića i Andreja Plenkovića

Uprkos svim izazovima, ova godina je vjerovatno godina života premijera Hrvatske i lidera HDZ-a Hrvatske Andreja Plenkovića.

Piše: Faruk Vele

Nakon što je polovinom marta na unutarstranačkim izborima pobijedio krajnju, radikalnu, čak i prorusku desnicu, predvođenu Miljanom Vasom Brkićem i Miru Kovača, te ih poslao u političku povijest, Plenković je 5. jula napravio, također, veliki rezultat na parlamentarnim izborima u svojoj zemlji, osvojivši 66 mandata u Saboru Hrvatske.

Čović i Crkva

Radi ilustracije, takav rezultat je napravio Ivo Sanader na vrhuncu svoje moći tamo 2007. godine!

Čovjek kojeg su na početku mandata nazivali i "novim liderom Balkana", davao je nagovještaje da bi, poslije izbornih pobjeda, mogao napraviti zaokret i u regionalnim odnosima. Posebno u vezama s Bosnom i Hercegovinom s kojom Hrvatska dijeli 1.000 kilometara dugu granicu, brojne historijske veze, ali i vrlo jasne ekonomske interese.

Ohrabrujući nagovještaj u tom pravcu bilo je i to što je Plenkovićev kabinet prošlog mjeseca vrlo jasno odbio pokušaj Milorada Dodika da Hrvatsku uvuče u dijeljenje Bosne i Hercegovine, a u kontekstu pregovora između Kosovo i Srbija.

"Teze su mu sulude!", odrješito su poručili iz Plenkovićevog kabineta, a jedan sugovornik zagrebačkog Jutarnjeg lista blizak premijeru je pojasnio.

"Četvrtog rujna u Washingtonu će se održati pregovori između Kosova i Srbije, a na ovaj način se pokušava pojačati srpska pozicija. Međutim, Dodikove teze su sulude, kao i uvlačenje Hrvatske u njegove priče o podjeli BiH. Hrvatski stav je jasan: BiH je cjelovita i nedjeljiva država, tri ravnopravna naroda".

Premijer Hrvatske, ipak, nije imao hrabrosti, ili volje, za odlučniji zaokret u politici Zagreba prema Bosni i Hercegovini. Pokazao je to i današnjim susretom s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru, ignorirajući i Sarajevo i pozitivne signale iz glavnog grada BiH.

Primjerice, predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručio je u nedavnom intervjuu za Radiosarajevo.ba da se odnosi Zagreba i Sarajeva mogu lako popraviti. Slične poruke dolazile su, prema našim informacijama, i s drugih razina. No, očito, bez rezultata.

Plenković je danas iz Mostara poručio kako će Hrvatska biti "odvjetnik Bosne i Hercegovine" na putu ka evroatalnskim integracijama, ali da je ovu, makar i sterilnu rečenicu izgovorio u Sarajevu, utisak bi bio mnogo drugačiji.

Iako je susret bio "uglavljen" kao stranački, Plenković je više nego jasno ignorirao Sarajevo i institucije države Bosne i Hercegovine. Umjesto toga, hrvatski zvaničnik se, osim s Čovićem, susreo i s biskupima Ratkom Perićem i Petrom Palićem u zgradi Ordinarijata u Mostaru.

Jasno, Plenković na to ima pravo, upravo onako kako potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija ima pravo da primijeti da Plenkovićeve namjere nisu dobrosusjedske, te da to potvrđuje upravo ignoriranje državnih funkcionera bosanskohercegovačke države.

"Ako ne poštujete moju državu, pa ne radite posjete kako bi to politički protokol i bonton zahtijevali, s ciljem njenog unižavanja, ako vam je samo hrvatski narod u BiH razlog da nas posjetite, onda se barem radi tog naroda uozbiljite i ne podržavajte tako otvoreno one koji su najviše doprinijeli njegovom egzodusu iz BiH. I ne pripisujete zasluge za izbore onima koji bi da izbora nema jer samo tako mogu biti značajan politički faktor. Vaše želje o uspjehu HNS-a se neće ostvariti, na sreću svih građana, uključujući i Hrvate“, poručila je Irma Baralija.

Velik poraz

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Šaćir Filandra u intervjuu kojeg je ovih dana dao za zagrebački Preporodov Journal dobro je primijetio da "Hrvatsku Bosna i Hercegovina očito ne interesuje".

"I sve dok je hrvatska državna politika fokusirana samo na Hrvate u našoj državi, kriza naših odnosa će postojati. Republika Hrvatska se euroatlantskim pozicioniranjem snažno udaljila od Bosne i Hercegovine, i taj jaz svakim danom postaje veći. Istovremeno, Hrvatska nije razvijala svoju regionalnu poziciju kojom bi BiH bila njen prioritet. U takvim prilikama naša država je ostavljena na milost i nemilost srbijanskoj politici. Ne vidim izglede za skoro poboljšanje međudržavnih odnosa BiH-Hrvatska. Paralelno, Bosna sve više naginje rusko-turskoj interesnoj zoni koja je vrlo hirovita", izjavio je Filandra.

Paradoksalno, dok poručuje da su Dodikove ideje sulude, Plenković daje otvorenu podršku njegovom najvažnijem saradniku Draganu Čoviću i zaobilazi Sarajevo, navraćajući vodu na mlin laktaškom voždu koji čini sve da ovu državu ponizi i obesmisli. Nema sumnje da je dosta truda za to učinio i Čović, onaj isti koji je radio sve da Plenkoviću "skine glavu" u poznatim "igrama prijestolja" u Zagrebu.

Ako je i umio u Zagrebu odnijeti dojmljive pobjede, danas je u Bosni i Hercegovini predsjednik Vlade Hrvatske zabilježio samo jedan veliki poraz!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije