Pismo učenice iz Jajca odjeknulo Balkanom: Odrasli, šta nam to radite?!

Radiosarajevo.ba
Pismo učenice iz Jajca odjeknulo Balkanom: Odrasli, šta nam to radite?!
Arhiv / Ilustracija
"Dobro došli u BiH. U državu punu nacionalizma. Dobro došli u državu u kojoj ljude dijele na Hrvate, Srbe i Bošnjake, na katolike, pravoslavce i muslimane...

...dobro došli u državu gdje djecu od 7-8 godina okreću jedne protiv drugih, odmah im na početku zabrane da se druže sa svojim vršnjakom druge vjere. Dobro došli u državu gdje stariji pune djeci glavu o nečemu što nisu ni proživjeli."

Pismo Kristine Sivonjić, učenice Srednje strukovne škole u Jajcu, u kojem govori o zatrovanim odnosima u Bosni i Hercegovini i u kojima poziva starije da ne truju djecu nacionalizmima proširilo se regijom brže od virusa, i to s razlogom. Njenu poruku objavljujemo u cjelosti.

"Djeca od malih nogu nauče da trebaju mrziti nekog druge vjere, nacije, a ni sami ne znaju zašto? Mi djeca živimo u jednoj bajci u kojoj nije bitno kako se zoveš, u što vjeruješ i kojem bogu se moliš.

Ali zato imamo svoje odrasle: očeve, majke, djedove, bake… koji nas plaše raznim čudima, i svakoj bajci naude. Mi međusobno gradimo prijateljstva koja nacionalnosti žele srušiti govoreći: 'Nismo se mi prije 20 godina ubijali da bi nam se djeca danas družila ili ne daj Bože u školu zajedno išla'. Bravo! Baš ste neki uzor! Mislim, da možete, sad bi nam svima dali noževe i puške da se poubijamo, kao vi prije 20 godina. Ali, vidite i sami da vam ne ide.

Vi koji govorite da ste ovaj, onaj, uvijek bolji i važniji od onih drugih, kome to govorite!? To što ste vi zadržite za sebe. Molite se Bogu kojem hoćete, u kojeg vjerujete, ali poštujte tuđe. Zašto komplicirate stvari koje su zapravo jako jednostavne?

Nas omladinu, djecu, žele podijeliti ljudi kojima je vrijeme i umrijeti. Koji su jednom nogom u grobu. Pa narode, bolje bi bilo da svoje staračke dane provedete u miru, a ne u razmišljanju kako da pokvarite budućnost BiH. Vaše vrijeme je prošlo. Vi ste samo sjena, koja prati nas mlade. Gospodo, zaboravljate da svijet ostaje na mladima, a vi sad dobro gledajte što ćete učiniti po tom pitanju? Vi ćete kad-tad umrijeti, a mi ćemo i dalje ostati zajedno…"

Podsjećamo vas da se učenici iz Jajca, svih uzrasta, bore protiv osnivanja (mješovite) škole koja će djecu dijeliti po nacionalnosti. Bez obzira na njihove stalne apele, tamošnja vlast je donijela odluku o osnivanju ove škole, no djeca iz Jajca ne odustaje u svojoj borbi...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije