Norveška značajno povećava podršku BiH u 2018. godini

Radiosarajevo.ba
Norveška značajno povećava podršku BiH u 2018. godini

Bosna i Hercegovina (BiH) je jedinstvena i lijepa destinacija za nas diplomate. Velika mi je čast što imam priliku da gradim i čuvam prijateljstvo između naših zemalja i da pomognem jačanju našeg partnerstva Od mog dolaska u BiH, u septembru 2016. godine, uživam u svakom novom danu na poslu, vikendima u prirodi i džez sesijama u skrivenim uglovima Sarajeva.

Piše: Guri Rusten, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH za rubriku Ja mislim

Ambasada Norveške prisutna je u BiH već više od dvije decenije. Naši bilateralni odnosi datiraju od 1993. godine. Sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja članica EFTA Sporazuma i BiH stupio je na snagu 2015. godine, olakšavajući našu saradnju. Norveški ministar spoljnih poslova posjetio je Sarajevo početkom 2017. godine, time pokazavši posvećenost našim odnosima. Naša veza je i velika bosanskohercegovačka dijaspore koja živi u Norveškoj. Čini je oko 15.000 osoba, koje su veoma dobro integrisane u norveško društvo.

Dugogodišnja bilateralna podrška

Norveška je od rata značajan bilateralni donator BiH. Isprva smo pružali humanitarnu pomoć i davali sredstva za obnovu infrastrukture. Od novog milenija, preusmjerili smo fokus na izgradnju funkcionalne demokratije zasnovane na vladavini prava.

Ponosna sam što smo donacijama ostvarili široku geografsku pokrivenost. Podržali smo projekte širom BiH. Naš najveći doprinos je bio u reformama pravosuđa, sigurnosnog i odbrambenog sektora. Pomoć BiH da ostvari ekonomski rast takođe je visoko na našoj listi prioriteta.

Nedavno smo potpisali sporazum sa Međunarodnom organizacijom za migraciju i Ministarstvom sigurnosti o projektu za sprečavanje nasilnog ekstremizma. Podržali smo i Agenciju za ravnopravnost spolova u borbi protiv rodno zasnovane diskriminacije i nasilja.

Značajno povećanje podrške u 2018. godini

Norveška godišnje usmjerava oko 1% bruto nacionalnog dohotka na razvojnu pomoć. Pomoć BiH i drugim zemljama Zapadnog Balkana povećaće se u 2018. godini, i iznositi oko 78 miliona KM. Sredstvima usmjerenim za BiH podrška će biti pružena u nekoliko prioritetnih oblasti, prije svega socioekonomskim reformskim programima. Naglasak će biti stavljen i na mjere za jačanje vladavine prava i sigurnosnog sektora.

Norveška je veoma posvećena održivosti životne sredine i stavlja značajan naglasak na mjere za efikasno i klimatski prihvatljivo snabdijevanje energijom. Želimo da doprinesemo naporima BiH i u uspostavljanju politike čiste energije, te razvoju obnovljivih izvora energije.

Potreba za boljim politikama zapošljavanja u BiH

Moji sinovi žive u Norveškoj, zadovoljni su svojim poslovima i perspektivama za napredovanje u karijeri. Procent odlaska visokoobrazovanih kadrova iz BiH raste na godišnjem nivou. Nezaposlenost, posebno nezaposlenost mladih, među najvišim je u Evropi. Mladi Bosanci i Hercegovci zaslužuju da im se pruže iste mogućnosti koje se pružaju mladima u Norveškoj i drugim evropskim zemlje. Da bi se to postiglo, potrebna je realizacija boljih politika zapošljavanja.

Često se sastajem i razgovaram sa sjajnim mladim ljudima koji imaju odlične ideje o tome kako unaprijediti ekonomiju, ali nemaju načina da to postignu. Mi smo podržali razvoj biznis planova u malim zajednicama i pomogli uspostavljanju tri poslovna inkubatora - u Tuzli, Banjoj Luci i Mostaru. Takve inicijative mogu doprinijeti otvaranju radnih mjesta. Nedavno sam čitala o značajnom rastu IT sektora u BiH. Mladi programeri uspostavljaju sopstvene start-up kompanije i pomažu unapređenju procesa digitalizacije. Vjerujem i  da dijaspora može snažno doprinijeti ekonomskom razvoju. Ona ima mnogo mogućnosti za podsticanje zapošljavanja i privlačenje stranih investicija. Međutim, važno je da ih domaći političari prepoznaju.

BiH ima najveći broj zaposlenih u javnom sektoru po glavi stanovnika u svijetu. Istovremeno, na samom je dnu ljestvice po broju registrovanih kompanija. Javni sektor bi trebao da prestane da bude najatraktivniji poslodavac. Posljednjih 20-30 godina, Norveška radi na stvaranju preduzetničkog duha među mladima. Taj rad se isplati.

BiH bi trebala zadržati svoj najsjajniji kapital i pružiti mladima razlog da ne traže svoju budućnost u inostranstvu. Biće teško postići napredak ako najpametniji i najsposobniji odu.

BiH može imati koristi i od priliva stranih investicija. Nedavno sam posjetila norvešku kompaniju SMED koja posluje u BiH. SMED pruža inženjerske usluge i bavi se izvozom proizvoda od čelika i metala sa Balkana u Skandinaviju. Kompanija zapošljava visokoobrazovane i iskusne inženjere iz BiH. Postoji značajan potencijal za više takvih projekata. Međutim, investitorima je potrebna jača institucionalna podrška.

Predstoje važne reforme

Moj prethodni angažman je uključivao rad u Norveškoj ambasadi u Poljskoj, nekoliko godina nakon što je postala članica EU. Beneficije članstva u Poljskoj postale su vidljive neposredno nakon pridruživanja. Vjerujem da će transformacija neophodna za članstvo BiH u EU i aktiviranje NATO MAP statusa donijeti poboljšanja za građane ove zemlje. Za političare nema bolje alternative, od toga da ispune uslove koji su dogovoreni.

Početni stihovi pjesme jednog od mojih omiljenih bosanskohercegovačkih bendova, Dubioze Kolektiva glasi: "Blam, blam, svaki dan sanjam autobahn, gdje god da krenem samo makadam." EU i međunarodne finansijske institucije obećale su pružiti značajnu finansijsku pomoć za infrastrukturne projekte. Zauzvrat, one traže predan rad na reformama. Međunarodni partneri BiH se slažu da je vrijeme da se zaboravi već poznata populistička i nacionalistička retorika.

Sporazumi o osjetljivim reformama, poput izbornog zakona, sigurno će predstavljati izazov. Ipak, neophodno je da se omogući potpuna implementacija rezultata Opštih izbora 2018. godine. Donosioci odluka treba da osiguraju poštovanje principa jednakosti i nediskriminacije. Građani zaslužuju zaštitu u okviru uspostavljenih međunarodnih i domaćih mehanizama ljudskih prava.

Naša ambasada je nedavno organizovala projekciju norveškog filma "Bravehearts", koji prikazuje omladinski politički aktivizam. Nakon prikazivanja filma, imali smo odličnu debatu sa mladim političarima i srednjoškolcima. Dobila sam utisak da mladi u BiH stvarno žele da poboljšaju svoje društvo.

Unapređenje regionalnih odnosa je značajno za BiH. Vjerujem da efikasna saradnja nordijskih zemalja može poslužiti kao lijep primjer za Zapadni Balkan. Potrebno je fokusirati se na budućnost. Kao što je Nelson Mandela rekao, "hrabri ljudi se ne boje oprostiti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije