Nataša Gaon Grujić: Priča o bosanskom suncu

Radiosarajevo.ba
Nataša Gaon Grujić: Priča o bosanskom suncu

Oba moja roditelja su jedinci. To je za brata i mene značilo da nemamo tetku i tetka, ujaka, ujnu, strica, strinu, amidžu, amidžinicu, daidžu, daidžinicu. Sva djeca s kojom smo išli u razred, igrala su se ispred zgrade, spominjala su gore navedene, a meni se, tada, činilo da su oni najveći zaštitnici mojih prijatelja. 

Piše: Nataša Gaon Grujić za Radiosarajevo.ba

U toj životnoj fazi nisam bila sklona razmišljanju da su mi roditelji najbolji prijatelji, poslije, kada strpaš godine u džepove, postaneš i toga svjestan. Nama su najveći zaštitnici bili naše dede i bake. Deda me branio kada sam u prvom razredu srednje škole na kraju prvog tromjesečja „pala“ iz muzičkog. I dok su roditelji zblanuto razgovarali sa mnom postavljajući milion pitanja, deda je rekao: „Što pravite toliku frku, k'o kakav predmet?“, a meni na uho dodao: “Ispravi odmah tu ocjenu, ne mogu ih slušat'“.  

Ali, to meni nije bilo dovoljno pa sam maminu prijateljicu s kojom je mama dijelila život, prozvala tetkom. I danas mi je moja tetka, ne po krvi, već po ljubavi  - tetka. Tetka je s mamom dolazila na sve školske predstave, smješkala se i plakala dok sam ja recitovala, a poslije predstave me grlila i ljubila.

Prije skoro osam godina i ja sam postala tetka, i opet ne po krvi, već po ljubavi. Sinoć sam, baš kao nekada moja tetka, bila u Narodnom pozorištu, u trećem redu, i čekala da se Mona pojavi na sceni. Sinoć je izvedena predstava Priča o bosanskom suncu

Sve vrijeme trajanja predstave ja sam plakala i smijala se. Ti mali-veliki glumci su me ispunili ljubavlju. 

Ova predstava, ujedno, predstavlja i projekt inkluzije. Težak je termin djeca s poteškoćama u razvoju, jer ono što sam ja sinoć vidjela je nevjerovatna lakoća kojom su ta djeca prenijela emocije. Njihova srca su veća od naših. Njihove emocije su tresle srca svih, sinoć prisutnih u Narodnom pozorištu, a velika glumačka imena znaju koliko je to teško.

Kada je mladić Vedad počeo izgovarati stihove: “Kad' morija Mostar morijaše, sve pomori i staro i mlado i umori majci Ibrahima...“, pokrio je svojim glasom i svojom izvedbom cijelo pozorište. Djevojke Alma i Maida, djevojke Nađa i Amina, ljudi moja, koja čista ljepota.

Aplauz nakon završetka predstave je trajao deset minuta i svi smo bili na nogama, što zbog predstave koja je nježno tkani šareni bosanskohercegovački ćilim ljepote i stvaralaštva naroda Bosne i Hercegovine, ali najviše zbog djece koja su svojom otvorenošću i čistoćom srca prostrla tone emocija, tone sreće

Voljela bih da ste mogli vidjeti njihovu sreću. Voljela bih da ste mogli vidjeti sreću i suzne oči glumice i rediteljice Hasije Borić, koja se bori da ovaj projekt opstane.  

Sinoć sam bila ponosna tetka, ja sam Moni, njen "zaštitnik" od roditelja, a ona je još uvijek mala da shvati da su joj oni, ipak, najveći prijatelji.

I zapamtite  težak je termin djeca s poteškoćama u razvoju, jer poteškoća nije to što oni imaju veća sreća od naših, poteškoća je što mnogi to ne vide, a sreća je što Hasija Borić to, već, dobro, zna, ona zna da je najgora morija, što nas poharaše, nebriga za djecu čija su srca veća od naših.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije