Mladen Mitrović: Ljubav je nebeski dar - u pravom smislu riječi

Radiosarajevo.ba
Mladen Mitrović: Ljubav je nebeski dar - u pravom smislu riječi
Privatni album / Peruanska porodica Mladena Mitrovića
Život piše romane, a porodična priča bh. redatelja koju je podijelio na svom Facebook profilu, našla je put do srca mnogobrojnih čitalaca.

Mladen Mitrović je redatelj, kojeg je najšira bh. javnost upoznala kroz dokumentarac "U potrazi za snim" u kojem je okupio navijaše FK Željezničara širom planete.  Potaknut datimom 18. mart, na svom Facebook profilu objavio je neobičnu i istinitu ljubavnu priču. Prenosimo je u cijelosti - uz dopuštenje autora: 

Već dugo želim da ispričam ovu priču. Ne znam zašto mi je baš danas pala na pamet, ali kada sam pogledao fotografiju koja je jedini artefakt koji posjedujem, ugledao sam na poleđini datum 18. mart 1959. 

Nijemci su odveli strica moga oca u radni logor 1941. godine. Izdržao je on tamo sve do 1944. kada su savezničke avionske bombe pale neposredno pored logora. Skupina logoraša, među kojima je bio moj deda-stric je uspjela pobjeći u obližnju šumu.

Sutradan on ugleda vatrenu loptu na nebu (njemačka PVO je pogodila saveznički bombarder) a ubrzo potom, bijelu padobransku pečurku koja je padala pravo na njega.

Mladen Mitrović, redatelj koji je okupio Željine navijače nakon dvije decenije

Grane su zaustavile padobran, a njemu, gotovo u zagrljaj, pade djevojka u pilotskoj uniformi.

Ne znam šta je dalje bilo toga dana a ni sutradan, ali znam da je Peruanka italijanskog porijekla, kopilot kanadskog bombardera i ćerka vlasnika fabrika za preradu sardina u Limi, postala naša snaha. Deda-stric je završio u Limi i osnovao porodicu.

Moj otac je, 1963. godine (u to vrijeme je živio u Americi) trebao da se nađe s njim ali do susreta, iz meni nepoznatih razloga, nikada nije došlo. Slika od 18. marta 1959. godine na kome su deda-stric i njegova porodica je jedino svjedočanstvo ove neobične, nebeske priče. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije