Mislite na vrijeme: Koja je stvarna cijena vađenja zuba

Promo
Mislite na vrijeme: Koja je stvarna cijena vađenja zuba
Foto: Ordinacija AiS / Ilustracija

Piše: dr. Ema Širbegović

Sačuvajte zube pod svaku cijenu

Prirodne zube čuvajte koliko god je moguće duže, što duže to bolje. Ukoliko rješavate problem sa zubima neka vam vađenje bude posljednja opcija. 

Nažalost, u praksi se dešava da neki stomatolozi zbog komplikovanosti liječenja vađenje zuba biraju kao prvu, a ne kao posljednju opciju. Ipak, kakav god da je slučaj nikada se neće desiti da vam doktor izvadi zdravi zub.

Slučaj iz moje svakodnevnice

Posao stomatologa, je kao i svaki drugi vid rada sa ljudima, izazovan i dinamičan. Ipak, on zahtijeva dugo stajanje i nepravilan položaj i umije da bude fizički naporan. Barem jednom nedeljno odlazim na masažu u Editin salon na Skenderiji. Tamo se oporavim psihički i fizički, a često upoznam nove ljude.

Prošle sedmice u salonu upoznam jednu gospođu srednjih godina koja mi se žali kako joj je lice propalo nakon što je ''stavila protezu''. Na brzinu pogledam stanje u ustima i primjetim da ima samo šest prirodnih zuba lošeg stanja. Ostali su izvađeni!

Pita me šta da radi po tom pitanju.

Ja: ''Gospođo, kasno je sada. O tome ste morali misliti prije nego što ste izgubili 26 zuba!!''

Prije i poslije

Ako je zub toliko oštećen da se ne može popraviti, izliječiti ili iskoristiti za protetski rad, potrebno ga je vaditi. U toj situaciji pacijentu objasnim cijeli postupak vađenja. Uz dobru komunikaciju pacijent zna šta da očekuje, kako ne bi doživio traumu od vađenja.

Anestezija

Prije početka zahvata pacijentima dajem lokalnu anesteziju. Ona otprilike djeluje dva do četiri sata. Desi se da pacijet traži totalnu anesteziju, koja vas doslovno uspava. Međutim, ja ne praktikujem tu vrstu sedacije. Takvu anesteziju možete dobiti u javnim ustanovama za stomatologiju.

Trajanje zahvata

Prosječno trajanje vađenja zuba iznosi od 2 do 15 minuta. Govoreći iz iskustva, tri od četiri vađenja završim unutar petnaest minuta. Ako su jednostavnija vađenja u pitanju većina ljudi nema jake bolove poslije vađenja. Komplikovana vađenja mogu potrajati jedan sad, pa i duže.

Vađenje zuba pod upalom

Na žalost, svakodnevno mi dolaze pacijenti na vrata sa upaljenim zubom i traže da im izvadim zub. U toj situaciji, kada je zub po upalom, prvo treba smiriti upalu pomoću antibiotika. Nakon sanirane upale ocijenim da li je zub za vađenje ili ne.

Nerijetko se dešava da poslije upale zub nije nužno vaditi i da se može iskoristiti za protetski rad.

Cijena vađenja zuba

Sada obratite pažnju na ovo. Iznos koji ćete platiti doktoru nije stvarna cijena vađenja zuba. Odstranjen zub ne može se vratiti natrag. Na tom mjestu ostaje rupa kao trajni podsjetnik da je na tom mjestu postojao zub. Ako želite popuniti tu šupljinu ostaju vam dvije opcije. Protetski rad kao jeftinija i zubni implantat kao skuplja opcija. U Sarajevu cijena implatata iznosi oko 1.200 KM, a na koji se postavlja keramička krunica što se plaća dodatno. Kada povadite zube, računajte da ćete izgledati 5 do 10 godina starije nego što zaista jeste.

Stoga, sačuvajte svoje prirodne zube pod svaku cijenu!!!

Ako imate sličan problem opišite nam ukratko simptome koje imate u inbox na ovom link-u. Nakon toga moći ću vam dati detaljnije upute za vaš problem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije