Miljenko Jergović: Oliver Dragojević, jutro u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Miljenko Jergović: Oliver Dragojević, jutro u Beogradu

Slavni pjevač Oliver Dragojević napustio nas je u nedjelju u ranim jutarnjim satima, izgubivši bitku s rakom pluća. Tužna vijest odmah je obišla čitav region, a književnik Miljenko Jergović u tom trenutku zatekao se u Beogradu.

Rođeni Sarajlija se na svom Facebook profilu još jednom oprostio od Dragojevića, koji će danas biti sahranjen u svojoj Veloj Luci, na Korčuli. 

Njegovu objavu na ovom društvenoj mreži prenosimo u cijelosti: 

"Ne možemo raspravljati o motivima koji su mrtve vodili u njihovim postupcima. Ali možemo nešto reći o činjenicama. U svojoj karijeri Oliver Dragojević pjevao je i o Bošku Buhi, i o partizanima, i o maršalu Titu ("Uvik žaj mi bit će..."), ali, na veliku žalost klerofašista i ustaša, nije bilo njegove pjesme o Juri Francetiću, niti njegove verzije znamenitoga domoljubnog hita "Jasenovac i Gradiška Stara". Toliko o činjenicama. Vijest o njegovoj smrti stigla me je u gradu u kojem nakon rata više nije pjevao, ali se svejedno iz svakog kafanskog i kafićkog zvučnika čuo njegov glas...", napisao je Jergović i objavio jednu priču o Oliveru Dragojeviću: https://www.jergovic.com/…/oliver-dragoje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije