Kako izabrati stomatologa u Sarajevu

Promotivni tekst
Kako izabrati stomatologa u Sarajevu
Foto: Promo / Ilustracija

Piše: dr. stom. Ema Širbegović

AKO MORAM, ONDA JAVNO ZDRAVSTVO

Glavni grad Sarajevo je lider u mnogim sferama života. Između ostalog, Sarajevo treba biti i glavni medicinski centar. Svi mi koji živimo u ovom gradu znamo kakvo je stanje u zdravstvu i kako mora biti bolje. Zato ga koristim u krajnjoj nuždi. Zbog listi čekanja postalo je normalno da čekamo dva mjeseca na ultrazvuk ili tri mjeseca na fizikalnu terapiju. Magnetnu rezonancu ili CT nalaz ne želim ni da spominjem ovdje.

Kao stomatolog u Sarajevu vidim da su građani posebno nezadovoljni stomatološkim uslugama po domovima zdravlja. Za takvo stanje ne krivim doktore koji tamo rade. Ima tamo izuzetno dobrih doktora. Međutim, uslovi u kojima rade ne dozvoljavaju im da pruže bolje rezultate. Što zbog opreme i materijala, što zbog broja usluga koje pružaju, ljudi su primorani da posjećuju privatne ordinacije. Ipak, i stanje u privatnom sektoru daleko je od savršenog.

KREDITNA KARTICA

Sigurno nam se desilo svima da smo otišli u privatnu ordinaciju na pregled i da nismo dobili pravi odgovor. Meni se dogodilo da sam nakon tri pregleda dobila tri različita odgovora (dijagnoze) i zbunjena pojma nemam šta treba da radim. To sam uredno platila manje-više 50 KM po pregledu. I kako onda da se oduprem osjećaju da sam ja kreditna kartica svome doktoru, a ne čovjek sa medicinskim problemom. Desilo mi se to nekoliko puta, nebitno gdje.

Što se tiče stomatoloških ordinacija pregled možete, ali i ne morate platiti. Tako da po tom osnovu svom stomatalogu nećete biti kreditna kartica. Međutim, postoje zamke u koju možete upasti tako da vi za svog stomatologa budete kreditna kartica. To se najčešće dešava prilikom izrade zubne proteze izrađene od metalkeramike, cirkona ili press keramike.

Njihova vrijednost može se mjeriti čak i u desetinama hiljada KM. Najčešća vrijednost je između 500 do 3.000 KM, što nije mali novac. Ako platite ovoliki novac, a ne dobijete očekivano ili obećano, tada vi postajete, ne kreditna kartica, već bankomat za svog stomatologa.

KAKO DALJE

Ovdje ću vam dati nekoliko savjeta na šta trebate da obratite pažnju kada razgovarate sa svojim stomatologom kako bi izbjegli slučaj kreditne kartice.

U razgovoru sa doktorom on vam treba objasniti sve raspoložive mogućnosti koje imate. Mora u potpunosti shvati vašu viziju u pogledu estetike i funkcionalnosti protetskog rada. Zbog toga konsultativni pregledi nekada traju i puni sat vremena.

Vi kao pacijent često ćete biti primorani praviti kompromise, bilo medicinske ili finansijske prirode. Finansijski kompromisi se najčešće javljaju na relaciji estetika/cijena proteze. Ipak, ne trebate se bojati tih kompromisa. Često se dešava da rezultati budu zadovoljavajući, a da protetski rad ne platite više nego što je potrebno. Također, ne požurujte doktora da vam rad završi u nerealno kratkom roku. Time direktno utičete na kvalitet rada.

Kako bi stekli povjerenje u svog stomatologa tražite od njega da vam pokaže ranije slične radove. Tako će te doći do zaključka da li vaš stomatolog radi po nekom šablonu ili ima umjetničke (artističke) sklonosti. Saznat ćete da li ima skonost da napravi rad koji je funkcionalan i estetski lijep.

Navlake za zube su strano tijelo u ustima i ne može trajati vječno. Ako je postavljen kako treba, trebao bi trajati minimalno 10 godina. Na trajnost rada utiču različiti faktori, kao što je oralna higijena, stanje prirodnih zuba, sklonost ka bolestima usta i desni i dr.

Ako ste ''napravili zube'', ne znači da ne trebate održavati oralnu higijenu. Nego, upravo suprotno. Pored četkice i paste za zube, sada konac za zube, tečnosti za ispiranje, intradentalne četkice postaju osnovna sredstva za oralnu higijenu.

Da bi vaše navlake odgovarale prirodnim zubima minimalno 10 godina, morate izbjeći sve rizične situacije koje mogu narušiti stanje rada. Udarci, potresi, nepravilan zagriz ili zagriz tvrdih predmeta oštetit će keramički dio i trebate ih izbjegavati. Ako se ovoga pridržavate, trošenje keramike je skoro neprimjetno.

S obzirom na to da je protetski rad nešto veće vrijednosti trebala bi postojati garancija na materijal i rad. Garancija bi tebala biti minimalno 2 godine.

Moj savjet za odabir stomatologa je da kao prioritet stavite povjerenje u njegove sposobnosti, a da troškove posmatrate kao ulaganje u vaše zdravlje. Mišljenje ne zasnivajte isključivo na ponuđenoj cijeni. Prije konačne odluke budite sigurni da je cijena adekvatna i da zadovoljava vaše potrebe.

Za besplatan konsultacijski pregled slobodno se obratite putem dostupnih kontakata na na linku Stomatološka ordinacija Širbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije