Jelena Milić: Rusija bezočno provodi destabilizaciju Balkana

Radiosarajevo.ba
Jelena Milić: Rusija bezočno provodi destabilizaciju Balkana

Direktorica Centra za euroatlantske studije Srbije Jelena Milić, koju je poznati američki portal Politico uvrstio među 28 ličnosti koje će "oblikovati i mijenjati europsku politiku", kazala je za Radiosarajevo.ba, komentirajući istupe i poruke predsjednice Vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko, a koje su izazvale burne reakcije u ovdašnjoj javnosti, da Rusija provodi nastavak opasne destabilizacije Balkana, i to na još bezočniji način nego ranije.

 Piše: Faruk Vele

Direktorica Centra za euroatlantske studije Srbije Jelena Milić, koju je poznati američki portal Politico uvrstio među 28 ličnosti koje će "oblikovati i mijenjati europsku politiku", kazala je za Radiosarajevo.ba, komentirajući istupe i poruke predsjednice Vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko, a koje su izazvale burne reakcije u ovdašnjoj javnosti, da Rusija provodi nastavak opasne destabilizacije Balkana, i to na još bezočniji način nego ranije.

 Prema njenim riječima, ovo nije priča samo o zaustavljanju bh. NATO integracija.

 "Kremlj destabilizaciju provodi ne samo kroz propagandu, već, prije svega, kroz prevaziđene ustavne, postkonfliktne mirovne aranžmane kao što su Ohridski sporazum, Ahtisarijev plan i Dayton, prije svega, kroz politizaciju etniciteta. Cinizam je fantastičan kada ruska zvničnica kaže da je Rusija zabrinuta zbog militarizacije nekih zemalja Evrope. Pa, ko militarizira Dodikovu policiju", upitala se Milić.

 Dodaje da su "sada stvari ogoljene".

 "Rusija jednostavno zastrašuje i maltretira demokratske zemlje u cilju artikulisanja svojih interesa na Balkanu koji nikakve veze nemaju sa demokratski izabranim većinama, s onim što hoće građani Balkana, a to se pokazalo i na izborima. Ovo je upotrijebljeno i za rusku javnost kojoj je potrebna svaka mala potvrda da je njihova politika međunarodno priznata", navodi ona.

Nadalje, smatra da je ovo trenutak da State Departmant i Evropska unija mnogo brže konsolidiraju svoju politiku na Balkanu.

 "Ako ne mogu da imaju objedinjenu politiku prema Balkanu, teško da će moći bilo što da postignu i na globalnoj sceni", ističe Milić.

Primjećuje da mediji u Srbiji nisu posvetili dovoljno pažnje opasnim porukama Matviyenko, recimo, da će Rusija raditi na poboljšanju međudržavnih odnosa između RS i Rusije.

"Mi dobivamo sve više dokaza koliko Rusija ne zna šta znači demokratija, demokratski izabrani režimi i činjenica da im građani daju mandat da vode zemlje u pravcu u kojem gađani to hoće. Kad ovo kažem mislim na prijetenje koje su upućene Makedoniji i Crnoj Gori u vezi s njihovim sjevernoatalnskim integracijama. To je ponižavanje i negiranje suverenosti tih zemalja. Oni isto rade sa BiH i Srbijom. Srpske vlasti daju legitimitet Rusima da ponižavaju i našu državu i BiH", ističe Milić.

Upozorava da je bilo kakav korak naprijed između političkog Zapada i Sjeverne Koreje još jedan adut manje u rukama Rusije koja je očito sve nervozija. 

 "Ono što ne mogu da projektuju tamo, Rusija itekako može da izazove probleme ovdje", zaključila je Milić.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije