Jasna Diklić: Šta bi rekla Greta da dođe u Sarajevo?

Jasna Diklić
Jasna Diklić: Šta bi rekla Greta da dođe u Sarajevo?
Ilustracija: Radiosarajevo.ba / Jasna Diklić

Greta Thunberg, 16-godišnja Šveđanka, mobilizirala je mlade u borbi s klimatskim promjenama. Potaknula je učenike iz 186 zemalja na najveći svjetski protest za klimu, uoči Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Greta je djevojčica koja sigurno ima svijest o težini problema s kojim je krenula u kampanju, ali mene sada manje zanima ona, već naš odnos premo onome za šta se Greta bori.

Bilo bi zanimljivo da pozovemo Gretu u Sarajevo da malo popričamo o našem životnom problemu.

Šta bi rekla Greta da dođe u Sarajevo i udahne naš zrak koji je početkom 2020, kao čestitka za Novu godinu, iznosio 256 indeksa kvaliteta zraka - pod naznakom Opasno po život! 

Šta bi rekla Greta da joj se predoče svi razlozi zbog kojih Sarajlije oboljevaju i umiru od nebrige vlastodržaca i ostalih koji bi trebali početi rješavati ovaj problem.

Ja bih joj rekla:  Draga Greta, Sarajevo je jedan od šest najzagađenijih svjetskih gradova. I ne samo Sarajevo, nego mnogi BH gradovi. Mi imamo toplane kao zagađivače, loš kvalitet uglja, zastarjele aute sa ispušnim plinovima, elektrane koje nemaju osnovne standarde.

Mi gradimo nebodere u Sarajevskoj kotlini zbog kojih nema protoka zraka koji bi prirodnim putem „provjetrio“ grad. U našim gradovima je zagađen zrak, u našim gradovima većina stanovnika boluje od plućnih bolesti, u njima djeca udišu opasne ćestice . I nije samo to, draga Greta, naš je problem. Problem je što se mi ponašamo kao da nemamo problem. Sve mjere koje bi bile djelotvorne su na papiru.

Djeca nam obolojevaju od bolesti disajnih organa, za 10 godina ovdje će vladati epidemija plućnih bolesti. Hoćemo li do tada i dalje govoriti, i samo govoriti, da imamo osnovno ljudsko pravo, pravo na zdrav život.

Eto to bih rekla Greti! Da li bi razumjela šta joj govorim? Ne vjerujem!

Ili bi možda potaknula mlade ljude u BiH da krenu u organizovan i agresivniji aktivizam koji bi i njima i onima koji dolaze obezbjedili zdrav život. 

Mitovi i činjenice o zagađenju zraka

Šta je zagađenje zraka i kako riješiti ovaj problem pročitajte i pogledajte u infografici

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije