Jasna Diklić: Moj Drug Dino

Radiosarajevo.ba
Jasna Diklić: Moj Drug Dino
Ilustracija: Radiosarajevo.ba / Jasna Diklić

Moj Drug Dino i ja drugujemo više od dvadeset godina. Veliki smo prijatelji. Volimo se, razumijemo, slično mislimo i imamo isti svjetonazor.

Piše: Jasna Diklić za Radiosarajevo.ba

Moj Drug Dino je talentovan, obrazovan, šarmantan i duhovit. Ima i mana, voli da prašta i kad treba i kad ne treba. Ja ne praštam.

On nije ravnodušan, smatra da treba odgovarati na pitanja javnosti, a ne na pitanja politike. Djetinjasto vjeruje u ljude, daruje im svoju blagost. Krasi ga autoironija jer bez nje nema ni ironije prema drugima. On zna da je ironija bijeg od patosa i sa njom se lakše nositi kroz naše svjetove i naše zablude.

Bori se protiv gluposti i ukazuje na ljudsko zlo, zavist i upire prstom u neznalice koje se šepure dok drugima podmeću i lažu.

I još nešto - moj Drug Dino zna da nas istina oslobađa tjeskobe i sumnje, pa tako postajemo staloženiji i opušteniji.

On nije prodavač magle. On nam nudi viziju.

Konačno, kako bi društvo koje nedovoljno vodi računa o istini moglo donijeti dovoljno dobre i relevantne procjene i odluke u vezi svoje javne djelatnosti?

Kako bi uopće društvo moglo prosperirati ili čak opstati ne znajući dovoljno o činjenicama koje bi mu pomogle da uspješno provodi odluke i mudro i uspješno se bori sa poteškoćama?

O tome moj Drug Dino govori. O besramnim protivnicima zdravog razuma.

I sve dok mi on pruža ruku, ja se ničega ne bojim.

I praviću mu marcipan koji on obožava, baš moj marcipan!

Da, to je moj Drug Dino Mustafić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije