Hajrudin Somun: Apel za oslobađanje kolega novinara iz zatvora u Istanbulu

Radiosarajevo.ba
Hajrudin Somun: Apel za oslobađanje kolega novinara iz zatvora u Istanbulu
Platform24.org / Sahin Alpay
Jesmo li, zaista, postali neosjetljivi na patnje kolegica i kolega novinara koji čame po zatvorima Turske, ili je u pitanju nešto drugo, da se ne zamjeramo političarima koje smatramo da su ne samo njihovi, nego i „naši“ lideri?

Piše: Hajrudin Somun za rubriku Ja mislim 

 Pošto ne znam da li se iko počešao...zbog sličnog apela koji sam uoči nove 2018. godine uputio putem bloga, odlučio sam da još jednom, putem radiosarajevo.ba izrazim lični protest, ali i poziv raznim udruženjima i udrugama novinara Bosne i Hercegovine da se oglase povodom odluke istanbulskog kaznenog suda br.13 da ne oslobode veterane žurnalizma te zemlje, Sahina Alpaya i Mehmeta Altana.

Za prvog, svog prijatelja i kolegu već četvrt vijeka Sahina Alpaya, takav apel sam učinio 28. deceembra, ali su se stvari do danas toliko dramatizovale da ni ja, odavno daleko od Turske, ne mirujem, a tek kako li je njemu, njegovoj supruzi Fatmi i kćerki Elvan.

 Ustavni sud Turske je, na osnovu zahtjeva te dvojice novinara, ali vjerovatno potaknut apelima čak iz Evropskog parlamenta, 10. januara naložio istanbulskom sudu da Alpaya i Altana oslobodi iz zatvora Silivri.

Oni su tvrdili da su njihovim hapšenjem krajem jula 2016. prekršene njihove lične slobode, sloboda izražavanja i 18. član Evropske konvencije o ljudskim pravima. Od tada, u ćelijama Silivrija, čekaju suđenje zbog navodnog članstva u navodnoj terorističkoj organizaciji FETO, optuženoj da je stajala iza neupješnog državnog udara u 14. noći tog jula. Pod FETO se podrazumijeva pokret kojim iz Amerike upravlja Fethulah Gulen. Odluku Ustavnog suda Turske javno su pozdravili 60 članova Evropskog parlamenta, a ne vjerujem da je ijedan od tolikih članova BiH parlamenata i čuo za to.

 Istog dana sam obaviješten o toj odluci Ustavnog suda, i svi smo, radosni, očekivali da će Alpay i njegov kolega Altan biti oslobođeni istu veče.

Sutradan nas je čekalo novo iznenađenje. Oni su i tu i sve naredne noći, do danas, ostali u zatvoru zato što istanbulski sud smatra da je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti, u koje ne spada odlučivanje o slučajevima za koje su zaduženi lokalni sudovi. Iz podrške koju je dao istanbulskom sudu br.13 – „taj sud zna šta radi“, rekao je - lako se da zaključiti da i predsjedenik turske vlade Binal Yilidrim smatra da odluka o oslobađanju novinara nije posao Ustavnog suda. Slab sam u tim pravnim i ustavnim stvarima, ali čini mi se da će to biti jedan od presedana u istoriji sudstva ne samo Turske.

Hajrudin Somun, 16. januara 2018.

Na osnovu sedam kolumni koje je objavio u listu Zaman i njegovom engleskom izdanju Today's Zaman - iza kojeg stoji pokret Fethulaha Gulena, optuženog da je organizovao puč protiv legalne vlade Turske jula 2016. - Alpay može biti osuđen za pripadništvo terorističkoj grupaciji i podrivanje legalnog sistema zemlje. A to može značiti 15-ak godina, a teoretski čak tri doživotne zatvorske kazne.   Alpay je tvrdio na sudu da navedeni članci pokazuju njegovu privrženost parlamentarnoj demokratiji i vladavini zakona, i da oni mogu biti dokaz u njegovu korist, a ne protiv njega. „Svako zna da sam branio fundamentalni princip isključivoti nasilja iz politike“, rekao je. „Svoje sam članke slao emailom... i da sam ikad pomislio da će članovi tog (Gulenovog) pokreta jednog dana učestvovati u pokušaju državnog udara, ne bih nikad pisao za Zaman“.

  Među onim „svako zna“ bio sam i ja, pošto smo zajedno - kao i Joschka Fischer, Joost Lagendijk, ili Yavuz Baydar i drugi turski kolumnisti - sedam godina pisali za Today's Zaman, a da nam nikad iz njegove redakcije nisu postavljali uslove kako ćemo pisati. 

Za slučaj veterana turskog žurnalizma Sahina Alpaya čulo se i u Evropskom parlamentu. Tanja Fajon je od turskog ministra pravde tražila dozvolu da ga posjeti u zatvoru Silivri.

Tekstovi u rubrici Ja mislim odražavaju stavove autora, a ne nužno i redakcije Radiosarajevo.ba 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije