Epohalni potresi i Europa… a Zagreb opet na sajmištu, uz gemište

Radiosarajevo.ba
Epohalni potresi i Europa… a Zagreb opet na sajmištu, uz gemište
0 / Zagreb

"Svijet je danas gori nego smo se nadali“, nedavno je, gotovo rezignirano, ustvrdila kancelarka Angela Merkel. Poput strelice posred mete: najkraći opis najvećih, epohalnih geostrategijskih promjena i potresa unazad gotovo cijela stoljeća. 

Zaokupljeni svakodnevicom ili zaslijepljeni trivijalnostima, ljudi najčešće ne vide širu sliku.

Piše: Hido Biščević za Jutarnji

Na njoj pak, produbljuje se nadmetanje velikih sila diljem svijeta, s realnom opasnošću obnove bipolarne politike uzajamnih trgovina i dealova u kojima države ili cijele regije postaju geopolitičkim žetonima. Obnavlja se politika sile i revanšizma. Odumrle su do jučer vladajuće ideologije i prevladava potpuni idejni vakuum koji ispunjava samo negativna strana globalizacije, uz rastuću diktaturu društvenih medija ili njihovu političku zloporabu. Šire se  populističke pobune protiv liberalno-demokratske paradigme i obnavljaju se tzv. suverenistički nacionalizmi. Odumire multilateralizam, s podsjećanjem na odumiranje Lige naroda. Produljuje se europska kriza kao posljedica institucionalne zasićenosti, gospodarske i društvene uljuljanosti u sedamdeset godina procvata, zaoštrena raznim unutarnjim i vanjskim udarima, od Brexita do Rusije.

Još se osjećaju posljedice ruskog udara na  međunarodni pravni poredak. Uzdrman je i trans-atlantizam, o koji se osobito oslanjala Europa. Ne smiruju se erupcije u islamskom svijetu, sa zlosutnim podsjećanjima na europske Tridesetogodišnje ratove. Odbačena su do jučer zajednička pravila. Izranjaju nove globalne sile, s još neutvrđenom preraspodjelom uloga u budućem svjetskom poretku koji, trenutno, nije ništa drugo do li, jednostavno koliko i zastrašujuće, multilateral competitive international disorder: kaos, na hrvatskom.

Pogled unazad dodatno pojačava strahove i razočaranja: prije samo četvrt stoljeća rođene su, po prvi puta u povijesti, nade o svijetu zajedničkih vrijednosti, bez nadmetanja, s dijeljenim demokratskim vrijednostima,s pravilima koja će svi prihvatiti i poštivati. Četvrt stoljeća kasnije, nade zamijenjene strahovima i razočaranjem.

Nastavak teksta možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije