Duraković: Migrantska kriza i bošnjačka podanička defanziva

Radiosarajevo.ba
Duraković: Migrantska kriza i bošnjačka podanička defanziva
Foto: Faruk Vele / Esad Duraković

Uvjeren sam da je bošnjačka politika prema migrantima zastrašujuće defanzivna i kao takva pogrešna, piše Esad Duraković, prenosi Patria.

Ti političari olahko, gotovo podanički i skrušeno (ne znam da li tu ima materijalnih interesa) pristaju na to da migrante raspoređuju isključivo po tzv. bošnjačkom dijelu Federacije, nikako i ni slučajno po RS i onome što HDZ smatra Herceg Bosnom.

To je PROJEKT protiv interesa Bošnjaka pa i Bosne. Politika tu ne bis smjela biti defanzivna. Morala bi biti agresivnija prema međunarodnoj zajednici, EU posebno, a to znači da bi orali permanentno i glasno uvjeravati, planski, svjetsku javnosti međunarodne humanitarne organizacije u ČINJENICU KOJA JE TU – da se ovdje vrši dramatična humanitarna zamjena teza jer Evropa se ponaša krajnje nehumano prema migrantima, a istovremeno dolaze u BiH da nama drže lekcije o tome kako da budemo humani prema migrantima; EU je ta koja propušta migrante kroz svoje članice (Rumuniju i Grčku), a onda ih gomila u BiH pred kojom je, na izlazu, hermetički zatvorila granice.

Dotle su po Evropi prazne barem desetine kampova; na hrvatskoj granici se vrši permanentno institucijsko nasilje nad migrantima; u Sloveniji se civili samoorganiziraju i naoružani love migrante... Dakle, EU je i licemjerna i primjerno nehumana jer zadržavaju migrante u zemlji koja je pravno i politički neuređena, koja je i sama na ivici opstanka. Ako gospoda Evropljani toliko brinu zbog moguće humanitarne krize pred zimu, neka prime migrante u svoje kampove i neka pokažu vlastitu humanost.

Nije ovdje bitan ni broj migranata u BiH jer oni su potrebni kao ARGUMENT PREDSJEDNICIMA Macronu, Kolindi, Dodiku, Čoviću i dr. Ma koliko ih bilo, ovi posežu za njima kao za argumentom a navodnoj prijetnji iz BIH, kao argumentom protiv Bošnjaka i protiv BiH. U svemu tome je frapantna ta defanzivna, ponavljam: podanička politika Bošnjaka, toliko da se čovjek pita: nisu li i oni dio plana…. Bez namjere da budem grub, nehuman i arogantan, tvrdim da je ovakvo ponašanje, ili djelovanje, fatalna i historijska greška protiv vlastitoga naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije