Pilsel: Brkić nastavlja HDZ-ov proces kanonizacije ratnih zločinaca

Radiosarajevo.ba
Pilsel: Brkić nastavlja HDZ-ov proces kanonizacije ratnih zločinaca
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell / Drago Pilsel

Potpredsjednik Sabora i HDZ-a Hrvatske Milijan Brkić u zatvoru u Grazu je posjetio Brunu Stojića, bivšeg ministra obrane Herceg-Bosne.

Piše: Drago Pilsel

Stojić je jedan od bosanskohercegovačke hrvatske šestorke koja je na Haaškom sudu pravomoćno osuđena za ratne zločine. Žalbeno vijeće potvrdilo je kaznu od 20 godina zatvora za Brunu Stojića.

Bio je tri godine u kućnom pritvoru, 12 godina u zatvoru u Hagu, a zadnju godinu je proveo u zatvoru Karlau kod Graza. Bude li sve teklo ''po planu'', mogao bi izaći na slobodu kada odsluži 2/3 kazne, za nekih godinu i pol dana. Fotografiju na kojoj pozira s drugim čovjekom HDZ-a na ulazu u zatvor objavio je na Facebooku jedan od HDZ-ovih kandidata na listi za dijasporu, Miroslav Piplica. Drži se zagrljenim s Brkićem.

Nije sporno ako netko ide u posjeti prijatelju u zatvor. Štoviše, to spada i među kršćanske dužnosti, kao što je i posjeta bolesnicima jer, ne dvojimo, zločinci jesu neka vrsta duhovnih bolesnika.

Zatvorska kazna bi im trebala pomoći da ''ozdrave'', da se osvijeste svojih nedjela, da se pokaju i ako su kršćani (valja to i u drugim religijama), da mole za oprost žrtve svojih nedjela. Problem je u tome što Piplica, a od toga se nije ogradio Miljan Brkić, osuđenog ratnog zločinca Brunu Stojića naziva ''herojem'', pa kaže: "Heroji se nikad ne zaboravljaju".

To je nastavak prestrašne prakse HDZ-a da ''kanonizira'' ratne zločince. Učinili su to i sa Dariom Kordićem, koji se nije pokajao za pokolj muslimana Bošnjaka u Ahmićima, rade to gotovo bez prestanka.

No, lako za HDZ: takvi su kakvi jesu, stranka im je, inače, okupljalište teških prevaranata i kriminalaca. Meni se veći problem čini što, osim rijetkih pojedinaca kao što su fra Drago Bojić ili fra Ivan Šarčević, iz službenih crkvenih struktura ne stižu osude na rečenu praksu ''stožerne stranke hrvatskog naroda'', one iste koja baca u očaj i radnike i mlade koje iz te njihove ''Herceg-Bosne'' u sve većem broju bježe u inozemstvo glavom bez obzira.

Jednog dana će se pitati, kada zemlja bude prazna i potpuno opljačkana, duhovno i moralno potpuno devastirana, što se, po Bogu, dogodilo?!

Evo što se dogodilo: uhvatili ste se u kolo sa ološem, izdali ste svetinje običnih ljudi, šutali im pamet i gazili im dostojanstvo.

Ali, OK, ako gospoda biskupi i provincijali misle da je u redu zločinca nazivati herojem, neka im bude kako su si isplanirali. Neka im se dogodi pustoš, premda bi pravednije bilo da prvo ta pustoš zahvati njihovo srce.

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije