Dragan Bursać: Četnici antifašisti ubiše izdajnika Boška Buhu!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Četnici antifašisti ubiše izdajnika Boška Buhu!
FOTO: Wikimedia Commons / Detalj sa sahrane Boška Buhe

Po Dodiku ispada da je bombaš Boško Buha, bio nekakav fašista. Jer morate biti baš veliki fašista da vas kao dijete ubije “saveznička“ četnička vojska. Nisu se četnici libili, “hrabro“ iz zasjede napasti kamion sa ranjenicima i djecom i pobiti ih. Kakvo herojsko djelo!

Piše: Dragan Bursać

Milorad Dodik je u posljednjoj izjavi kojom se i konačno dodvorio pročetničkom glasačkom tijelu u Republici Srpskoj kazao kako je otadžbinska (četnička) vojska bila dio savezničkih snaga!

Nije ovo nikog iznenadilo, a i što bi bilo koga iznenadilo ako znamo da je Dodik politički, a i ljudski konvertit i oportunista, kome je opstanak i ostanak na vlasti jedina životna premisa, kako bi ostao sa ove strane zatvorskih rešetaka.

Ima tu jedna mnogo gora stvar.

To je pljuvanje po sopstvenom narodu i njegovim herojskim žrtvama, ali i vazdizanje kvislinških formacija koje su u ime krvi i tla sijale smrt u Drugom svjetskom ratu.

Dio četničkih “zasluga“

Pa se onako ljudski svi trebamo zapitati, kada pričamo o četnicima u kontekstu nekavog “savezništva”:

Jel' to ista ona vojska što je ubijala nejač po Kozari u akcijama “čišćenja“, što je na strani fašista ubijala partizanske ranjenike po Neretvi, što je na Sutjesici bila na strani Vermahta i SS-ovaca? Jel' to ista ona vojska što je zatirala bošnjačku nejač po Istočnoj Bosni i Hercegovini i Sandžakui? Jel' to ista ona vojska što je ubijala antifašiste po Crnoj Gori i Srbiji? Jel' to ista ona vojska što je ništila sve nesrpsko po Sjevernoj Dalamciji i Zagori? Jel' to ista ona vojska što je ubila doktora Mladena Stojanovića i Ivana Gorana Kovačića? Jel' to ista ona vojska što je pobila porodicu legendarnog glumca Miše Janketića? Jel' to ista ona vojska što se opijala sa ustašama i Nijemcima po banjalučkim birtijama u Drugom svjetskom ratu?

Bezbeli da jeste!

Ovo je samo mikrosegment “zasluga“ bradatih kukavica, kojima je cilj bio ležati i po potrebi ubijati sve nesrpsko, ali bogme i srpsko, ako je bilo antifašističko.

Pa onda možemo reći, aferim Milorade, naravno da su četnici bili dio savezničkih snaga. Ali fašističkih i nacističkih saveznika! To su im jedini iskreni saveznici sa kojima su zajedno ratovali.

Eto ovih dana obilježava se godišnjica mučkog ubistva legendarnog partizanskog kurira, bombaša i Narodnog heroja Boška Buhe, koji je za života postao legenda Narodnooslobodilačkog pokreta.

Fašista i kvisling Boško Buha

Narodni heroj Jugoslavije Boško Buha (1926-1943.), za one koji ne znaju, poginuo je u četničkoj zasjedi kod sela Jabuka između Pjevalja i Prijepolja.

Evo, po Dodiku ispada da je Boško Buha, od strane četnika ubijeno dijete, bio nekakav kvisling ili čisti fašista. Jer morate biti baš veliki fašista da vas ubije “saveznička“ četnička vojska. U svojim “oslobodilačkim“ akcijama, nisu se četnici libili, “hrabro“ iz zasjede napasti kamion sa ranjenicima i djecom i pobiti ih. Kakvo herojsko djelo! Boško Buha je bio Srbin, da prostite, ali nije ga to puno moglo spasiti u naletu “pravdoljubivih“ savezničkih saradnika-četnika.

Isti slučaj je sa legendarnim potokozarskim partizanskim doktorom Mladenom Stojanovićem, njega su teško ranjenog ubili “junaci“ četnici. Tako oni to rade. I doktor Mladen je bio, da prostite, Srbin.

Nije to puno smetalo četnicima.

Kao što im nije smetalo u posljednjem klanju i agresiji nastaviti svoje “savezničke“ misije, koje su “krunisane“ etničkim čišćenjem, masovnim zločinima, organizovanim i sitematskim silovanjem, paljenjem živih ljudi i genocidom na koncu. Sve su to učinile bradonje, koje su baštinile Dražinu ideju tihovanja i ispod tiha klanja.

Jednako, u ovom ratu bilo je tu i Boška Buha i Mladena Stojanovića. Eto na primjer banjalučki inspektor Šušnica ili Srđan Aleksić. Nije im puno pomoglo što su Srbi da prostite, kad je u pitanju četnička ideologija stvari su jasne: ko nije za Veliku Srbiju taj je za kamu i klanje, ko nije za čišćenje “Turaka“, taj i sam postane žrtva četnička.

Eto, tome se divi i dodvorava Milorad Dodik, koji sam kaže kako mu je dobar dio porodice pobijen na Kozari.

Da podsjetim, Dodik onomad reče: “ ..negativan odnos sam imao prema tome da su četnici 1942. na Kozari ušli i borili se protiv partizana i da su zarobili zbir koje su predali ustašama, kasnije su bili poklani u Jasenovcu. Govorim o četnicima koji su bili spremni da svoj narod gurnu pod nož ustašama…“

Eto, tim četničkim vašljivcima se on, na sramotu svojih predaka, uvlači u sve otvore.

A i može mu se. Jer je četništvo ne samo rehabilitovano, jer su zločinci i monstrumi poretvoreni ne samo u heroje, nego su istinski heroji marginalizovani, zaboravljeni i donekle i zabranjeni.

Nema mjesta za antifašiste u Srpskom svetu

Ne vjerujete?

Znate li da je prije bezmalo dvije godine na jedvite jade spasen od uništavanja Memorijalni centar posvećen Bošku Buhi?

U medijima je stajalo i ovo:

“Prodaje se Memorijalni centar podignut u spomen na Boška Buhu, narodnog heroja i najmlađeg bombaša NOR-a, sagrađen u selu Jabuka blizu Prijepolja, na mjestu njegove pogibije 1943. godine. Centar će zajedno sa domom omladine, muzejom i spomen domom, uz hotel, dvije vile i smještajne paviljone ići na licitaciju koja će biti održana 28. februara u Beogradu kao dio imovine preduzeća u stečaju Putnik iz Prijepolja."

Eto, to je odnos države Srbije i tzv. Srpskog sveta prema narodnooslobodilačkoj borbi, prema herojima rata i antifašistima. U toj povijesnoj nakaradi, heroji su bili četnici, a partizani su “crveni ološ“, “udbaška bagra“ i slično.

A taj Srpski svet kako ga sad i otvoreno zazivaju Vulin i ublehaška ekipa oko Vučića, e taj svet ništi i Boška Buhu i Mladena Stojanovića i porodicu Miše Janketića i desetine hiljada potomaka partizana. Jednako kao što je odavno uništio Bošnjake u Istočnoj Bosni, kao što je zanijekao genocid, zazivajući još jedan i kao što je pored izdajnika i zločinca Draže Mihailovića vazdigao u nebesa monstume Karadžića i Mladića.

Reći da su četnici dio “savezničkih snaga“ u najmanju ruku je morbidno. Ako je i od Dodika, previše je. Ako je i od oportuniste seoskog, previše je.

Jer za dvije godine, ne duže, djeca u manjem BiH entitetu će pognute glave i potiho pitati roditelje, ko su bile čike sa petokrakom na glavi, a potomci partizana biće neka vrsta segregirane manjine, koju treba “dovesti u red“.

Opet ne vjerujete? Otvorite školske udžbenike u RS-u i Srbiji iz istorije pa će vam sve biti jasno.

A Boško Buha, Narodni heroj i dijete-bombaš lavljeg srca? On će biti vječno u mislima svakog normalnog čovjeka sa Balkana.

Nego, doći će vrijeme u kojem će i Dodika unuci pitati, ko je ubio Boška Buhu?

Hoće li im reći da je stradao u “nesporazumu“ između “saveznika četnika i partizanije“ ili će biti iskren čovjek makar prema sopstvenoj porodici?

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije