Dodik prijeti NATO-u: Toljagama na stealth avione

Radiosarajevo.ba
Dodik prijeti NATO-u: Toljagama na stealth avione
AA / Otvorenje Ferhadija džamije
Milorad Dodik je prije neko veče, urbi et orbi, gradu i svijetu objavio kako posjeduje tajni protivazdušni sistem i kako neće oklijevati ni trena da ga upotrijebi protiv NATO alijanse, predvođene Amerikom i njihovim avionima nad bh. entitetom RS.

Za one koji se prvi puta susreću sa ovom informacijom, ili koji prvi put čuju za ovako nešto, riječ je o PVO sistemu posljednje generacije i domaće, baš domaće, radinosti S-30.000. Kakav crni ruski S-300, S-400, kakav Patriot zapadni. Ovo je, čini se najmoćniji PVO sistem u povijesti. Dodik ima ubistveno oružje, koje će rastjerati i, po potrebi, oboriti svaku čeličnu pticu na nebu od Laktaša do Manjače i od Trebinja do Bijeljine.

Piše: Dragan Bursać za Al Jazeeru

Riječ je o 30.000 ljudi, koji će trčati, urlati, skakati, bacati kamenje i vršiti druge vrste strateškog zastrašivanja malobrojnijeg, ali bolje opremljenog neprijatelja na nebu iznad njih. Zapravo, budimo posve jasni: u budalasti posao nekakvog ometanja nekakve vojne vježbe biće uključeno najvjerovatnije 30.000 uhljeba iz entitetskih institucija i nešto zaludnih pristalica Dodika i pripadajućeg mu Saveza nezavisnih socijaldemokrata, koji bi trebali na Manjači 2019. godine izigravati strašila, valjda.

Moćni raketni sistem S-30.000

Vidite, Neko je slagao javnost da će se na ljeto 2019. godine održati NATO vježbe na Manjači, na kojima će avijacija koristiti municiju sa osiromašenim uranjumom. E sad, na stranu što će se možda, i samo možda, održati takva vojna vježba, i to uz amin Bosne i Hercegovine, kako je saopštila američka Ambasada u Sarajevu, i na stranu što nema govora o upotrebi osiromašenog uranijuma, i na stranu što domaći zvaničnici moraju pristati na bilo kakvu zajedničku vojnu vježbu, Dodik je iskoristio priliku i digao dževru, oko nečega što se najvjerovatnije neće desiti i nečega, slijedom logike, u čemu neće biti nikakve municije sa osiromašenim uranijumom.

Zaboravlja Dodik, ili se pravi amnezičan, da je baš na teritoriji RS-a održana vojna vježba NATO-a "Združeni napor 2009", u kojoj je učestvovalo 37 zemalja iz NATO saveza i programa Partnerstvo za mir. Vojnoj vježbi su prisustvovali Dodik, tada na mjestu premijera RS-a, i cjelokupno rukovodstvo njegovog SNSD-a. Upamtite dobro, ovo se desilo 2009. godine. Tada nije bila izborna godina, pa je Dodik komotno sa generalima NATO-a gledao na poligonu uvježbavanje borbenih aktivnosti.

Mnogi će reći - nije ni 2019. izborna godina... I nije, daleko je 2019. godina, ali je izmišljotina oko osiromašenog uranijuma divna prilika da se Dodik histerično natkrili sa ovom lažnom viješću i proglasi je unisonom istinom. I tu stupaju na snagu uhljeb-PVO stranački marinci.

PVO između bikova i Zmaja od Šipova

Jer, zašto čekati tamo neku 2019. godinu kad već ovo ljeto na Manjači, uz bikove, Zmaja od Šipova, starlete, pripadajuću turbo-folk produkciju, na velikom predizbornom zboru Dodik može nakamarati stotine autobusa svojih administartivaca da mlataraju kukama i motikama kao sumanuti po prašnjavom platou Manjače. A to treba gledati trostruko. Uvježbavanje za prava PVO dejstva 2019. godine, veliki stranački miting i, dabome, plaćena dva slobodna dana svakom uposleniku Pošta Srpske, Elektorkrajine, Poreske uprave i sličnih uhljeb-inkubatora. I, na kraju, šta fali ljudima da, uz bajat sendvič, mlako pivo i vrelu rakiju, provedu jedan dan sa bikovima i Zmajem na vojnoj vježbi po vašarskim šatorima? Ako to nije odistinski team building, ne zna čovjek šta je. Malo sokić, malo pečenje, malo Jana, Ćana, malo mlataranja toljagama i kočevima, pa sve iznova dok ne padne noć. Milina! Milina!

Kompletan tekst pročitajte na ovom linku.

Tekstovi u rubrici Ja mislim odražavaju stavove autora, a ne nužno i redakcije Radiosarajevo.ba 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije