Bojan Bajić: Alooo Srbiiii, institucije Republike Srpske počinile su GENOCID!

Radiosarajevo.ba
Bojan Bajić: Alooo Srbiiii, institucije Republike Srpske počinile su GENOCID!
Facebook / Privatna arhiva
Bivši predsjednik i osnivač Naše stranke Bojan Bajić, na svom Facebooku reagirao je, te iznio nekoliko teza o reviziji presude o tužbi BiH protiv Srbije.

"Nekoliko razmatranja o reviziji presude kod Međunarodnog suda pravde u Haagu:

Piše: Bojan Bajić

1) Zašto je najbolje da je revizija pokrenuta?

Da stavimo sudsku tačku na te događaje, a da potpuno odje*u oni koji ne budu politički prihvatili odluku Suda kakva god ona bila!

2) Zašto je nekredibilno da se Republika Srpska protivi podnošenju zahtjeva za reviziju?

Zato što je presuda iz 2007. označila vojni i politički vrh Republike Srpske kao KRIVE za organizovanje i provođenje genocida u Srebrenici i ratnih zločina širom RS nad Bošnjacima. Aloooo Srbiiiii, institucije Republike Srpske su počinile GENOCID! Malo empatije pokazati!

3) Procedura odlučivanja u Predsjedništvu BiH?

Znači KRIV si (misli se na Republiku Srpsku) za genocid i nepoštivanje najvažnijih međunarodnih konvencija, a sada koristiš proceduru odlučivanja u Predsjedništvu BiH da osporiš pravo žrtvi (Bošnjacima) da uloži 'žalbu'. Sramota!

4) Fer plej?

Jedini fer plej bi bio da je Mladen Ivanić rekao Bakiru Izetbegoviću da će pratiti odluku za pokretanje revizije ako Bošnjaci kao žrtve to žele. J*g, Mladene Ivaniću, da je Srbija proglašena krivom za genocid u Srebrenici, jel' de da bi bilo logično da ima pravo da zatraži reviziju presude i ti to ne bi osporavao?

5) Šta je dobro u tome što se Srbi bune protiv revizije?

Dobro je da napokon postoji svesrpski konsenzus da je Međunarodni sud pravde u Haagu validan i da sljedstveno tome priznajemo presudu iz 2007. godine, a to znači da smo napokon zvanično i politički priznali da je u Srebrenici počinjen genocid. Jer da ne priznajemo odluke Suda, ne bi marili za postupak revizije.

6) Šta je još dobro u tome što se Srbi bune protiv revizije?

Napokon smo (Srbi), mada iz krivih motiva, dajući prednost proceduri odlučivanja u Predsjedništvu BiH nad meritumom teme genocida u Srebrenici, postali zvanično borci za Bosnu i Hercegovinu kao suverenu zemlju koju Srbi smatraju svojom domovinom/otadžbinom i štite integritet njenih institucija!

7) Šta će biti ako Sud u Haagu proglasi BH agenta Sakiba Softića nelegitimnim?

Onda su se Srbi potpuno zaje*ali, jer će ostati istorijska istina da su Srbi proceduralnim marifetlucima spriječili pravo Bošnjaka da pokušaju dokazati šta smatraju da treba. Bošnjaci će onda moći dovijeka tvrditi da je genocid bio na cijeloj teritoriji Republike Srpske i da je Srbija organizator istog, a da je krivac za genocid u Srebrenici spriječio da se dođe do istine. Srbi će se na ovu optužbu moći braniti jedino presudom Suda iz 2007. godine, tvrdeći da je genocid počinjen samo u Srebrenici!

8) Zašto je najbolje da Sakib Softić bude proglašen legitimnim?

Ovo je najbolje rješenje zbog pravde, istorije i pomirenja! Nama treba presuda Suda u meritumu teme. Ako u drugom krugu odlučivanja o tome da li je BiH prezentovala nove činjenice, Sud odbaci ili prihvati pravo na reviziju, onda stavljamo tačku na ovu temu:

- Sud odluči da nema novih dokaza: Bošnjaci je*iga, nema više priče o genocidu izvan Srebrenice i krivici Srbije!

- Sud odluči da ima novih dokaza i eventualno u tom pravcu donese konačnu presudu: Srbi je*iga, nosite se sa posljedicama ponašanja manijaka koji su nas vodili devedesetih! Ma jebite se devedesete!

9) Ponašanje Bakira Izetbegovića?

Realno, zahtjev za reviziju se morao podnijeti, ko god da je bio na njegovom mjestu. Zamišljam da su Srbi bili u toj ulozi i da trebaju predati taj zahtjev za reviziju i da neko hoće da ih spriječi u tome, pa oni bi se digli i ponovo Solunski front probili ako treba, ali bi zahtjev predali.

10) Još malo o ponašanju Bakira Izetbegovića?

Slažem se sa konstatacijom Emira Suljagića da je Bakir Izetbegović sa organizacijom vaninstitucionalne cirkuzanije u Vijećnici formirao Bošnjačku autonomnu oblast i time zadao ozbiljan udarac institucijama Bosne i Hercegovine. Da je samo mirno pustio Sakiba Softića da preda zahtjev, to bi bilo to, ovako je bez obzira na ishod procesa u Haagu nanio štetu državi BiH."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije