Beogradske litije: Odbrana svetinja kletvama, mržnjom i Ratkom Mladićem

Radiosarajevo.ba
Beogradske litije: Odbrana svetinja kletvama, mržnjom i Ratkom Mladićem
Foto: EPA-EFE / Crna Gora

Beogradski novinar Tomislav Marković u članku za Al Jazeeru Balkans pod naslovom Beogradske litije: Odbrana svetinja kletvama, mržnjom i Ratkom Mladićem komentariše aktuelna politička dešavanja u Crnoj Gori uzrokovanih usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.   

Piše Tomislav Marković za Al Jazeeru Balkans

Ustala je Srbija u Crnoj Gori, ali ni matica nije ostala ravnodušna. Beogradski mediji sipaju salve ubojitih reči u pravcu "srpske Sparte", sa nacionalnih frekvencija stižu poruke bratskog rasizma, a štampani i online mediji se utrkuju ko će objaviti više tekstova u odbranu srpskih svetinja u susednoj državi koje su u isključivom vlasništvu Srpske pravoslavne crkve (SPC), jer ona na njih nema tapiju.

Mladi ljudi zadojeni verom otaca svojih ne zadovoljavaju se medijskom artiljerijom, u studentima vri junačka krv Obilića i svih devet Jugovića, pa zato svoju podršku mitropolitu Amfilohiju i vernom narodu izražavaju organizujući skupove podrške ispred crkve svetog Marka u Beogradu, odakle nakon govorancija kreću u litiju, da bi na kraju sve krunisali molebanom.

Na tim skupovima gostuju viđeni članovi društva, nadaleko poznati po svom pravoslavnom blagočešću i blagodejaniju, držeći govore u kojima sve vrvi od hrišćanske ljubavi, tolerancije prema bližnjem i pravoslavne terminologije. Nije se živa crkva projavila samo u Crnoj Gori, ima i kod nas živih hrišćana! Pogotovo petkom uveče, kad se okupe u organizaciji Studentskog kluba Pravnog fakulteta, studenata Univerziteta u Beogradu, kao i drugih studentskih organizacija.

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije