Arijana Saračević Helać: 30 uzaludnih Dodikovih prijetnji ratom

Radiosarajevo.ba
Arijana Saračević Helać: 30 uzaludnih Dodikovih prijetnji ratom
Foto: Privatni album / Arijana Saračević Helać

Nakon posljednjih izjava Milorada Dodika, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji posebno posljednjih dana zvecka oružjem i prijeti otcjepljenjem manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini, na društvenoj mreži Facebook oglasila se ugledna novinarka i ratna reporterka Arijana Saračević Helać.

Objavu dobitnice Zlatnog ljiljana i Svjetske nagrade za hrabrost koju „International Women´s Media Foundation“ ratnim reporterima, na ovoj društvenoj mreži, uz njenu dozvolu, prenosimo u cijelosti:

"30 Dodikovih prijetnji ratom. Uzalud. Rata biti neće. Ispali li ko metak, mirovne snage su za nekoliko sati na cijeloj teritoriji BiH. Podsjećam na Rezoluciju 4296, usvojenu 2019.godine. Ovo je zadnja rezolucija za mandat EUFOR-a (evropskih vojnih snaga) koje su zamijenile NATO vojne snage još 2004. godine. Od tada NATO i EU su dogovorile sporazum “Berlin plus” po kojem NATO i EU udružuju vojne snage kako bi radile zajedno na održavanju mira u BiH. Dakle, ovdje su i NATO štab i EU vojna misija. A UN rezolucije Vijeća sigurnosti su osnova za prisustvo NATOa, a zatim EU kao i OHRa u BiH, te se stalno donose nove rezolucije o produžetku misija istih. Kontingenti se mijenjaju, shodno procijeni situacije. Podvlačim da imaju u rezervi i snage za brzo djelovanje. U BiH su za nekoliko sati, a komandno mjesto je blizu,u Napulju. Ovo je precizirano još u Dejtonskom sporazumu, anexom 1 A, po kojem je NATO dobio izvršni mandat za održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti u BiH. Zato, svi vi koji ostavljate mogućnost rata, na svu sreću, spinujete, frustrirate i plašite ljude. Spavajte mirno, rata zaista neće biti", napisala je Arijana Saračević Helać. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije