Aleksandra Petrić: Izazovi za samohrane majke u Bosni i Hercegovini

Aleksandra Petrić
Aleksandra Petrić: Izazovi za samohrane majke u Bosni i Hercegovini
Ilustracija: Azra Kadić, Radiosarajevo.ba / Izazovi za samohrane majke

Biti samohrani roditelj, u prvom redu samohrana majka, nije lako i nosi mnoge izazove. U našoj zemlji, situaciju u kojoj samohrane majke uzdižu svoju porodicu otežavaju i  brojni pritisci okoline. Naša kolumnistica piše o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju samohrane majke u BiH. 

 
Piše  za Radiosarajevo.ba: Aleksandra Petrić 
 
Obaveze, obaveze, obaveze Pored uobičajenih, dobijate i nove, svu brigu za dijete obavljate sami, dan ne traje dovoljno dugo, morate raditi i zarađivati više jer sve životne troškove morate pokriti sami.

Posao Imati poslodavca koji će imati razumijevanja za vaše dodatne potrebe i obaveze oko djeteta je prava rijetkost. Većina ih ne želi znati da nemate kome ostaviti dijete ukoliko je bolesno i mogu oklijevati ili otvoreno odbiti da vas zaposle ukoliko saznaju da ste samohrana majka. Većina ih i ne razmišlja da će se majka koja je sama dodatno potruditi i preko svojih mogućnosti da završi posao na vrijeme i kvalitetno uz samo malo razumijevanja i podrške za njenu porodicu. 

Okolina Okruženje vas procjenjuje da li ste dobra majka, koliko i kako se brinete za dijete, u mnogo većoj mjeri nego udate majke. Ukoliko se desi neki problem, vi ste pod dodatnom lupom jer ste sami. To se nikada ne završava, uvijek i iznova se morate dokazivati da nisu u pravu i to je iscrpljujuće. Znati da ste sebi i vašem djetetu najvažniji i najpotrebniji te da vam niko nema pravo uspostavljati životna pravila i standarde je ključno za ličnu stabilnost, ljubav i brigu koju ćete pružati i primati od vašeg djeteta.

Očinska figura Pomaže ukoliko imate brata ili oca. Ako ne, djetetu će nedostajati drugi roditelj kojem se može povjeriti, osjetiti njegovu ljubav i brigu, imati izgrađenu vezu očevima koje vidi da imaju druga djeca, a koju vi ne možete nadomjestiti bez obzira koliko se trudite.    

Doprinos drugog roditelja u brizi za dijete Jednako je teško ako je otac preminuo ili ne želi učestvovati ni na koji način u životu djeteta. Važno je djetetu od samog početka reći istinu, i razgovarati o tome kad god osjeti potrebu, na način koji je prilagođen uzrastu i koji će razumjeti.

Samopouzdanje Nikada nije previše otvorenog razgovora o tome da ni dijete ni vi niste krivi što drugog roditelja nema uz vas, bez iznošenja negativnih i okrivljujućih detalja. Dozvolite djetetu da samo razvije stav i osjećaje i budite mu podrška.Ukoliko drugi roditelj čini sve da utiče stavove djeteta o vama, reagujte na vrijeme i potražite pomoć psihologa, jer ćete mu pomoći da izgradi samopouzdanje i ne osjeća se krivim za vaše odnose sa bivšim partnerom.  

Nekompletna porodica  Želje i potrebe djeteta koje ne možete ispuniti jer ste sami, postoji milion pitanja na koja nemate odgovora. Rijetko vas pozivaju na porodična druženja, jer se vaša porodica ne uklapa, ne znaju šta će sa vama.

Prihvatiti pomoć od drugih Navikli ste da sve obavljate sami i teško tražite i prihvatate pomoć od drugih u brizi za dijete. Ukoliko morate van grada, problem je ko će se brinuti o djetetu, da li dijete prihvata tu osobu ili porodicu, hoće li se sa njima osjećati ugodno dok vi niste tu.  I najobičniji odlazak na kafu može biti problem. Važno je naučiti tražiti i prihvatati pomoć od drugih i ne osjećati krivicu što niste prisutni u svakom trenutku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije