"Usudi se ući": Smijete li Noć vještica provesti u Zemaljskom muzeju u Sarajevu?

Radiosarajevo.ba
"Usudi se ući": Smijete li Noć vještica provesti u Zemaljskom muzeju u Sarajevu?
Foto: Zemaljski muzej BiH / Noć vještica u Zemaljskom

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ove je godine priredio sjajan program za Noć vještica, a sve zainteresirane pozvao je na događaj porukom:

"Hrabri prijatelji Zemaljskog muzej BiH, pozivamo vas na program koji organizujemo u Noći vještica. Usudite se ući u muzej 31. oktobra 2019. godine od 19.30 h, a iz istog pokušajte izaći do 24 h."

Kako se navodi, od pola 8 do pola 9 trajat će edukativno - zabavna radionica "Usudi se pronaći
leteću lisicu":

"Od 19:30 h krećemo u potragu za velikom letećom lisicom koja je skrivena u najmračnijem kutku Muzeja. Potraga će biti uspješna samo ako rješite sve zagonetke magičnog Botaničkog vrta. Pri tome morate biti pažljivi da izbjegnete otrovne biljke i opasne životinje koje će vas pratiti tokom potrage. Pored toga vaš zadatak je da pažljivo pronađete i uklonite (plastične) kosti sa stećaka u vrtu. Nadamo se da pri tome nećete izazvati veliko nevrijeme i strašne snove. Jedna od zadnjih prepreka je vještica koja će vas odvesti do leteće lisice samo ako joj vratite prikupljene kosti sa stećaka. Tačno u 20:30 ističe vrijeme potrage, a ako nađete pravi put do lisice očekuje vas nagrada i bit ćete spašeni. Od vas se očekuje vještina pravih istraživača koji će biti maskirani, opremljeni noćnim lampama i mapama muzeja koje ćemo pripremiti za vas. Kroz potragu vodit će vas muzejska vještica, mumija koja će se probuditi iz muzejskih podruma i Džoker. Radionica je namijenjena za uzrast od 12 do 15 godina."

Istovremeno će se održavati glumačko-zabavne radionice za najmlađe "Ukleta kuća", "Vještice is Magbeta", te  Scary face painting. Od 20.30 se otvara izložba pod nazivom „STRAH JE U NEZNANJU“.

"Samo u Noći vještica za najhrabrije posjetitelje muzeja pripremamo izložbu najjezivijih muzejskih eksponata. Iz arheoloških muzejskih podruma iznosimo najbolje očuvane ljudske lubanje sa lokaliteta Županjac kod Tomislavgrada. Sa etnološkog odjeljenja donismo vam tajne priče, narodna vjerovanja o nadnaravnim bićima, o morama, urocima i opasnostima koje su vrebala ljude. Ne živite u neznanju i saznajte kako se možete zaštiti različitim hamajlijama i predmetima protiv uroka, a u isto vrijeme oslobodite se straha i upoznajte se sa načinom i priborom za salijevanje strave.

Samo za potrebe izložbe „Strah od neznanja“ bit će izložene žive životinje kao što je madagaskarski siktajući žohar, brazilski pauk ptičar, kravosas, crnokrpica, zelembač, blavor, smeđa krastača, šarka, smukulja, poskok.... Jedinstven primjerak u izložbi bit će čudovište sa Podveleža kod Mostara – Letipas ili slijepi miš."

Uslijedit će i glumačko-zabavne radionice za one malo starije - "Magbet" od Vilijama Šekspira te "Vještica iz Salema", Arthura Milera.   

Ulaz u muzej od 19:30 do 00:00 h naplaćuje se po cijeni od 2 KM!

Noć vještica u Zemaljskom - undefined

Foto: Zemaljski muzej BiH: Noć vještica u Zemaljskom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije