Red Bull Cliff Diving: Sve je spremno za spektakl na Starom mostu

Radiosarajevo.ba
Red Bull Cliff Diving: Sve je spremno za spektakl na Starom mostu
Foto: Red Bull / Mostar spremno dočekuje takmičare u Red Bull Cliff Divingu

Trenutak koji su ljubitelji skokova u našoj zemlji željno iščekivali konačno je stigao: najbolji svjetski skakači i skakačice su spremni da četvrtu godinu uzastopno na Starom mostu u Mostaru prikažu svoju raskošnu vještinu, na pretposljednjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018.

Mostar je već danima u znaku predstojećeg Red Bull Cliff Diving takmičenja. Izvođenjem prve dvije serije skokova, takmičenje danas i zvanično počinje, a veliko finale je zakazano za subotu 8. septembra u 12 sati, kada ćemo saznati imena novog kralja i kraljice Starog mosta.

Sve manje slobodnih mjesta u vozu za Red Bull Cliff Diving

Na ruku organizatorima idu i vremenske prilike, jer prognoza za sutra obećava vedro i sunčano vrijeme, ali ne i previsoke temperature.

Redoslijed kojim skakači nastupaju tradicionalno se određuje veče uoči takmičenja, uvijek u drugačije osmišljenom žrijebu. Ovog puta, na plaži ispod Starog mosta, skakači i skakačice su portretisali jedni druge i na osnovu prikazanog slikarskog umijeća dobijali startne pozicije.

Njihove crteže ocjenjivao je mostarski umjetnik Bećir Burić Bura, koji je i autor trofeja za pobjednike ovogodišnjeg takmičenja. Trofej je u obliku ključa s motivom Starog mosta, te kultura karakterističnih za Hercegovinu - masline, duhana, smokve i nara. Burićev ključ je i službeni suvenir Grada Mostara.

Večeras počinje i Old Town Fest, u sklopu kojeg će u iduća dva dana na sedam bina prodefilovati više od 20 izvođača. Uz brojne koncerte, klupske svirke i partyje, u Starom gradu zabave će biti napretek.

„Old Town Fest je večernji program u sklopu Red Bull Cliff Diving takmičenja. Na sedam bina će nastupiti više od 20 bendova“, kaže Orhan Maslo Oha, organizator Old Town Festa.

Ovo je četvrto gostovanje najboljih svjetskih skakača i skakačica u našoj zemlji, a - baš kao i prethodne tri godine - sutra se može očekivati još jedan vrhunski sportski spektakl na Starom mostu. Isto tako, očekuje se da plato ispod mosta - kao i sve druge tačke odakle se takmičenje može pratiti - ponovo budu prepuni gledalaca koji će davati podršku elitnim svjetskim cliff diverima dok budu izvodili svoje skokove koji naprosto oduzimaju dah.

Ulaz na takmičenje je besplatan, a Stari most će od 11:00 do 15:00 biti zatvoren za prelazak. Savjet gledaocima je da do mosta dođu sa desne strane, odakle se mogu spustiti na plato ispod, predviđen za publiku.

Sve informacije i vijesti o takmičenju mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije