Pussy Riot u Sarajevu: Upoznajte ekipu koja je Putinu zadala glavobolju

Radiosarajevo.ba
Pussy Riot u Sarajevu: Upoznajte ekipu koja je Putinu zadala glavobolju
Jedna od najpoznatijih aktivističko-umjetničkih skupina na svijetu stiže u Sarajevo.

Ruska  ekipa  Pussy Riot” nastupiće u petak 26. maja u  20,30 u amfiteatru sarajevskog Doma mladih sa svojim novim projektom Pusy Riot Theatre sa kojim će izvesti predstavu Dani pobune.

Predstava se dešava u sklopu POINT 6.0 konferencije koja se održava u Sarajevu od 24. do 28. maja. 

Dani pobune su muzičko – teatarski komad u trajanju od sat vremena, zasnovan na istoimenoj knjizi članice Pussy Riota, Marie Alyokhine, koja je njena lična priča o Pussy Riot-u, ukjučujući njihove protestne akcije, skrivanje od policije, uhićenje, moskovski zatvor, policijska ispitivanja i suđenje.

Knjiga će biti objavljena u septembru ove godine u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, a brojni urednici, izdavači i ljudi poput Patti Smith već su je ocijenili kao “otkriće”.

Karte za ovaj događaj se mogu nabaviti u Art kinu Kriterion ili u sistemu kupikartu.ba po cijeni od 10 KM.

U predstavi osim Marije Alyokhine učestvuju i Kyril Masheka, Nastya (jedna od bivših liderica Pussy Riota) i Max koji čine muzički duo AWOTT (Asian Women On The Telephone), kao i Olga Borisova – još jedna članica Pussy Riota. Ovaj projekat producirao je Alexander Cheparukhin, a predstavu je režirao Yury Muravitsky – jedan od vodećih ruskih pozorišnih režisera i dobitnik “Zlatne maske”, godišnje pozorišne nagrade u Rusiji.

Pussy Riot je ruski protestni umjetnički kolektiv nastao 2011. godine kao provokativni guerila punk-rock performans izvođen nenajavljeno na neobičnim mjestima, a bavio se temama poput feminizma, LGBT prava i posebno Vladimirom Putinom kojeg ova grupa smatra diktatorom. Globalnu pažnju su privukli izvođenjem performansa u moskovskoj katedrali Krista spasitelja početkom 2012. godine, zbog čega su bile uhapšene i procesuirane.

POINT 6.0 konferencija održava se u Sarajevu od 24. do 28. maja, a okupit će predstavnike organizacija civilnog društva i aktiviste iz regiona istočne i jugoistočne Evrope, Bliskog istoka, sjeverne Afrike, ali i cijelog svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije