Projekcija prvog filma Milene Dravić koji je 1959. snimljen na Alipašinom polju

Radiosarajevo.ba
Projekcija prvog filma Milene Dravić koji je 1959. snimljen na Alipašinom polju
Povodom smrti Milene Dravić, velike glumice jugoslavenske kinematografije, Filmski centar Sarajevo u partnerstvu s kinom Kriterion organizira posebnu projekciju prvog igranog filma u kojem je igrala.

To je film "Vrata ostaju otvorena" u produkciji "Bosna filma" koji je režirao František Čap, a snimljen je 1959. godine u Sarajevu, uglavnom u fabričkoj zoni na lokalitetu Alipašinog polja.

Ulaz na projekciju filma u petak u 20 sati je besplatan i otvoren za sve mnogobrojne suradnike, prijatelje i poštovatelje djela Milene Dravić, poručuju iz Filmskog centra.

Podsjećaju da je Milena Dravić, između ostalog, ostvarila svoje velike uloge u djelima "Kozara" (1962) i "Bitka na Neretvi" (1969) Veljka Bulajića, "Narodni poslanik" (1964) Stoleta Jankovića, "Horoskop" (1969) Bore Draškovića, "Sutjeska" (1973) Stipe Delića, "Pjegava djevojka" (1973) Mirze Idrizovića, igranom TV filmu "Ukazanje Gospe u selu Grabovica" (1985) Bate Čengića, te u popularnoj TV seriji "Lud, zbunjen, normalan" (2007-2015) Feđe Isovića i Elmira Jukića.

Milena Dravić je dobitnica mnogih velikih glumačkih nagrada, ukljujučujući dvije Zlatne arene na najbolju žensku ulogu, kao i nagrade  u filmu "Jutro" za najbolju glumicu "Zlatna ruža" na Filmskom festivalu u Veneciji i specijalno priznanje za ulogu u filmu "Poseban tretman" na Filmskom festivalu u Cannesu.

Također, ističu da je bila veliki prijatelj BiH i Sarajeva, što je svojim umjetničkim i društvenim angažmanom dokazivala i u vrijeme rata i godinama nakon toga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije