Sarajevo / Predstava The Game: Izbjegličko iskustvo kroz prizmu aktuelne krize

15. 01. 2019. u 16:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares:6

Izbjegličko iskustvo stanovnika Bosne i Hercegovine na različite načine obilježava društvo ove zemlje već više od dvije decenije. Posljednjih mjeseci smo ponovo svjedoci patnje izbjeglica u našoj zemlji. Predstava The Game (Igra) se bavi izbjegličkim iskustvom kroz prizmu aktuelne izbjegličke krize iz jednog atipičnog ugla. Pokušavamo da osvijetlimo odnos stanovnika zemlje domaćina prema izbjeglicama koji, bježeći od rata, prolaze kroz tu zemlju. Predstava će igrati 24. januara 2019. godine u 18 sati, u prostorijama Brew Imperial Society.

U predstavi šestoro mladih koji žive u istom beogradskom naselju, kreće u kafić kako bi pratili finale Evropskog prvenstva u košarci, i u parku, slučajno, nailaze na sukob policije i izbjeglica. Dramski komad pokazuje kako porodično okruženje, društvo, predrasude, pa i razni mediji, utiču na svijest mladih i formiraju njihovo mišljenje o izbjeglicama i njihovoj situaciji, a da sa tim ljudima nisu imali nikakav direktan kontakt. Premda je tema kojom se komad bavi ozbiljna i teška, tekst obiluje brzim
replikama, zabavnim dijalozima i crnim humorom. Predstava, koja je nastala u jeku izbjegličke krize u Srbiji, rezultat je procesa koji se sastojao od predavanja, diskusija o izbjegličkoj krizi, dramskog istraživanja ove teme, kao i razgovora i zajedničkih aktivnosti sa izbjeglicama koje borave u nekim od Prihvatnih centara u Srbiji.

Za potrebe predstave intervjuisane su izbjeglice koje su prošle kroz Srbiju i koje su bile dovoljno snažne i ljubazne da sa nama podijele svoja životna iskustva.

Nakon predstave razgovarat ćemo sa predstavnicima Beogradskog centra za ljudska prava i glumcima, a nakon diskusije Fondacija Konrad Adenauer i Brew Imperial Society/BIS vas pozivaju da ostanete sa nama, da probate ponudu BIS-a (ko voli craft pivo, ostali sva bezalkoholna pića), te da se
dobro zabavite uz dvojac Harry i Jenny koji će izvoditi ex-yu muziku uživo.

NEMA KOMENTARA