Otvorena izložba Fra Petra Vidića: Presjek obimnog slikarskog opusa

Fena
Otvorena izložba Fra Petra Vidića: Presjek obimnog slikarskog opusa
Foto: Fena / Otvorena izložba slikara Fra Petra Vidića
U galeriji Collegium Artisticum večeras je otvorena izložba slika autora Fra Petra Vidića, koji je ove godine napunio 80 godina plodotvornog života i 65 slikarskog rada.

Izložba je svojevrstan presjek obimnog slikarskog opusa, a obuhvata 90 slika koje su nastale tokom posljednjih 65 godina, od najranijih radova naslikanih za vrijeme školovanja u gimnaziji i za vrijeme studija filozofije i teologije pa do najnovijeg ciklusa radova naslikanih ove godine.

Fra Vidić samostalno izlaže od 1980. godine i do sada je imao više od 100 izložbi.

Po riječima Snježane Mutapčić, fra Vidić je imao želju da izloži retrospektivu stvaralaštva iz razdoblja od 1953. godine pa do sada.

"Dvije slike iz ranoga razdoblja - More iz 1958. i Krajolik iz 1982. godine čine sponu s njegovim kasnijim stilskim sazrijevanjem u pravcu svega onoga po čemu je fra Petar danas prepoznatljiv, kao izraziti koloristički ekspresionist. O njegovom radu od 1980-tih može se reći da je ponesen javnim atrističkim impuslom, izražajno ekspresionistički iskazujući vlastiti slikarski svijet", kazala je Mutapčić.

Ona je naglasila da je fra Vidić "uvijek okrenut svojem nadahnuću, uronjen u prirodu o kojoj razmišlja kao svećenik, franjevac i stvara svoju poetiku, slutnje, utjehe nade i molitve".

U svom obraćanju fra Petar Vidić je kazao da je ovo njegova prva retrospektivana izložba koja obuhvata njegovih 65 godina slikanja.

"Želim da volimo ne samo umjetnost, nego da gajimo i zajedništvo i ljubav. Pokušajmo uistinu živjeti i raditi, djelovati zajednički na dobro naše drage Bosne i Hercegovine, naše lijepe domovine. Učinimo je kao zemaljskim rajem i svi ćemo biti sretni i zadovoljni", kazao je fra Vidić.

Fra Petar Perica Vidić je rođen 1938. godine u Sarajevu. Osnovnu školu završio je u Sarajevu, u klasičnu gimnaziju u Visokom. Studij filozofije i teologije završava na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Nakon toga 1965. i 1966. godine radi u ateljeu akademskog slikara Stane Kregara u Ljubljani. U ljeto 1966. godine odlazi u Beč gdje pohađa Akademiju likovnih umjetnosti, grafički odsjek, u klasi prof. Maxa Melchera.

Od 1970. predavao je likovnu umjetnost, a kasnije i povijest umjetnosti na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Vršio je mnoge dužnosti u svojoj zajednici. Od 2000. godine je predsjednik ogranka Matice hrvatske u Sarajevu. Od 1995. godine je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Imao je preko 60 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a izlagao je i na brojnim zajedničkim izložbama.

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije