LGBTI / U februaru: Festival Merlinka u Sarajevu pod sloganom "Lezbejka sam, neka sam"

16. 01. 2019. u 13:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Sarajevski otvoreni centar po sedmi put u Sarajevu organizuje Međunarodni festival queer filma Merlinka u Sarajevu pod sloganom „Lezbejka sam, neka sam“ koji će se održati u periodu od 7. do 9. februara 2019. godine.

"Budući da većina sadržaja festivala govori o lezbejskoj egzistenciji, a uzimajući u obzir da medijska reprezentacija lezbejki često biva zanemarena kroz sadržaj i popratni materijal, te da istraživanja pokazuju da su lezbejke višestruko diskriminirane i nevidljive, odlučili smo se da kroz ovogodišnji slogan doprinesemo vidljivosti lezbejki u javnom diskursu.

Ovogodišnja Merlinka u svom atraktivnom sadržaju nudi nagrađivane filmove, razgovor o tome kako scenska umjetnost uprizoruje queer teme i likove, predstavljanje lezbejskog zbornika o sestrinstvu i jedinstvu, radionice za mlade profesionalce/ke filma i pozorišta, te muzički sadržaj uz bend i didžejice i didžeja iz BiH, Crne Gore i Srbije, te jedinstveni drag show pet beogradskih kraljica", saopćili su organizatori.

Ovogodišnji festival se održava na dvije lokacije – kino Meeting point i Jazz & night club Monument. Svečano otvaranje, 7. februara će se održati u kinu Meeting Point gdje će za dane festivala biti prikazana tri dugometražna i šest kratkometražnih filmova čija ekranizacija govori o fascinantim i istinim pričama LGBTI osoba i izazova s kojima su se susretali.

Sve informacije u vezi programa festivala možete pratiti na web stranici soc.ba, na Facebook stranici Sarajevski otvoreni centar, te na Facebook događaju Merlinka u Sarajevu 2019 - Lezbejka sam, neka sam.

Ulaz na sav sadržaj festivala je besplatan i festival je otvoren za sve osobe koje solidarno žele da doprinesu borbi za prava LGBTI osoba.

KOMENTARI (4)