Nenad i Gina vas pozivaju na koncerte u Sarajevu, Tuzli i Mostaru

Nenad i Gina vas pozivaju na koncerte u Sarajevu, Tuzli i Mostaru
Zagrebački pop sastav Detour ovoga petka svira po prvi put u sarajevskoj Slogi.

Tim povodom razgovarali smo sa frontmenom benda, Nenadom Borgudanom i pjevačicom Ginom Damjanović, koja je na toj poziciji naslijedila Maju Posavec.

Brzo će dvije godine kako sam u bendu i period snalaženja je već odavno prošao, sada smo si već domaći, kako publici tako i međusobno – kaže Gina, i dodaje da je i ranije slušala Yammat i Detour.

"Novi album Detoura je u pripremi, a posljednje izdanje "10" je bilo višeznačno", objašnjava Nenad Borgudan.

"Desetka predstavlja svašta, jednu obljetnicu koju je vrijedno proslaviti, plus tada nam se baš dogodila Gina (nova pjevačica op.a.), a Maja je otišla nakon deset godina rada. S obzirom da smo imali u planu uraditi obljetnički album sa novim aranžmanima, Gina se savršeno uklopila u tu priču, da Ginu predstavimo u tim nekim starim pjesmama koje ljudi prepoznaju po Majinom vokalu. Album je onako više kolekcionarski, ima neku simboličnu ulogu više nego komercijalnu."

Nenad je i arhitekt i scenograf. Jedan od njegovih projekata je i koncertnu dvoranu Arena Zagreb. Interesovalo nas je koliko ima muzike u njegovoj arhitekturi, a koliko arhitekture u njegovoj muzici.

"Mislim da ima. Jedno daje specifičnost drugom, a drugo specifičnost ovom prvom. Ne razmišljam možda kao klasični arhitekt, ima dosta glazbenih arhitekata ili arhitekata glazbenik, kako god. Ono što je sigurno potrebno je poznavati pravila struke, a i proces je isti, pred tobom je prazan papir koji treba ispuniti idejama."

Yammat je morao promjeniti ime, ali ekipa Detoura je gotovo u istom sastavu. Veliko pojačanje sasvim sigurno bila je energična Gina, koja voli biti okupirana muzičkim poslovima.

"Radim na radiju, voditeljica sam i producentica. Prije par godina sam bila u kazalištu, vodila sam i klapu sad smo na nekoj maloj pauzici. Stigne se sve kad se dobro organizira, primarno ako voliš to što radiš, možeš raditi cijeli dan pa ti je dobro. Uglavnom sve što radim vezano je za glazbu."

S obzirom na svestranost teško je reći šta je to što zaista voli, pa smo je i pitali...

"Bitno mi je da muzika budi neku emociju u meni. Trenutno slušam Jessie Ware, jer se pripremam za Berlin, idem na njen koncert tamo. A imamo ti jednu, 'ajmo reć' otočku skupinu, Valentino Bošković, kod vas sigurno nisu poznati, a i kod nas onako, ali ja ih jako volim."

Yammat je prije desetak godina nastupao u par navrata u Sarajevu, ali Detour još ne. Svi se vesele dolasku i nastupu, a posebno Gina, koja ima i lične razloge:

"Dečko mi ima rođake dole, i stalno kombiniramo kako ćemo otići u Sarajevo, i sada sam tolko sretna što idem u Sarajevo."

Ulaznice za Detour možete nabaviti u sistemu kupikartu.ba, a grupa će u sklopu bh. turneje 25. januara nastupiti u klubu Palma u Tuzli, 26. januara u sarajevskom klubu Cinemas Sloga, a noć kasnije u OKC Abrašević u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije