Jesen kod Safije: Dvije večeri, dva menija, dvije vinarije i tri Chefa

Promotivni tekst
Jesen kod Safije: Dvije večeri, dva menija, dvije vinarije i tri Chefa
Foto: Preduzeće / 4 sobe gospođe Safije

Hedonistička poslastica sarajevske enogastronomske scene ove jesenje sezone je Wine&Dine u koncept prostoru 4 sobe gospođe Safije narednog vikenda, u petak i subotu 16. i 17. novembra. Bijela i Crvena noć sa dva različita menija, ribljim i mesnim, će pratiti probrana vina hrvatskih vinarija Volarević i Rizman, a za muzičku kulisu će se pobrinuti vokalna izvedba Lane Hamza prve večeri i izvrsnog jazz kvarteta 4ROOMS, koji čine Elvir Bandić, Darko Poljak, Dinko Šimunović i Zlatan Mujkić.

No prava uzbudljivost ove večere leži u činjenici da će jela spremati čak tri Chefa, što se na sličnim događanjima zapravo vrlo rijetko događa.

Jedan od tri kulinarska kreativca je Ivan Zmijarević, osvježenje ovdašnje gastronomske scene i pojačanje tima 4 sobe gospođe Safije, čiji je rezidentni Chef od septembra ove godine. Rođeni Pločanin, Ivan je do danas radio sa najpoznatijim talijanskim, hrvatskim i kanadskim Chefovima i idejni je začetnik dubrovačke trattorie Capriccio. Sa četiri centimetra više od dva metra, Zmijarević je doslovno najviši stub oko kojeg već kultni prostor Safijinih soba gradi i novu kuhinju i novu energiju.

Ivan Milićević i Toni Klarić, dva gostujuća Chefa su, iako mladi, iznimno kreativni kuhari, odavno prisutni na evropskoj kulinarskoj sceni. Obojica su kandidati za Micheline zvjezdice: Ivan u restoranu Above5 u Dubrovniku, gdje je rezidentni Chef, a Toni je trenutno konsultant i Chef u Frankfurtu.

Prve, Bijele noći, na stolovima će se naći riblji meni. Nakon špageta sa škampima i lososom kao prvog slijeda, biti će poslužena hobotnica spremljena na brudet uz aromatiziranu bijelu palentu. Naredni je slijed jadranska tuna egzotično pripravljena: u pepelu od začinskog bilja i poslužena uz wasabi i kremu od slatkog krompira. Tradicionalnu dalmatinsku poslasticu, paradižot, će spremati sva tri Chefa, i to na način na koji je oni vide, što obećava ništa manje nego uzbudljiv tanjir.

Druga je noć Crvena i sa mesnim menijem. Chef Toni će spremiti slasni ragu od janjetine uz rižot od cvekle i celera, dok će se Zmijarević pobrinuti za tagliatelle od crvene paprike uz posebnu deliciju – goveđe obraze, sa kremom od mladih sireva. Milićević priprema janjetinu u hrskavom, zelenom omotu i pire od graška. Za desert, tri Chefa ponovno udružuju snage i pripremaju kesten rem.

Cijena cjelokupnog menija jedne noći, koja uključuje i vina, je 65 KM, dok ćete za obje večeri za jednu osobu izdvojiti 120 KM. Kako kažu u Safijinim sobama – broj mjesta za ovu hedonističku poslasticu je ograničen, a interes veliki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije