Emir Bukovica odmrznuo Kamile za svirku u petak

Radiosarajevo.ba
Emir Bukovica odmrznuo Kamile za svirku u petak
Emir Bukovica je 1998. godine osnovao svoj rock bend Emir & Frozen Camels (EFC), a osim Emira članove prve postave EFC benda su činili Amerikanci i već etablirani muzičari Cliff Williams (basista AC/DC), bubnjar Darrell Nutt i Danny Shepard.

Zapravo nisam bio ni svjestan da nam je 20 godina. Organizator koncerta me pitao kako da najavimo svirku, kakav PR da složi, i onda se javio, kaže: čovječe  izguglao sam da je tačno 20 godina od vašeg osnivanja! I skontam fakat smo 20 godina  tu- kroz smijeh počinje razgovor Emir.

Američki bluzer Danny Sheppard je na jednoj probi meni rekao čovječe daj probaj napraviti neki bend, da zajedno sviramo. Cliff Williams je tada uveliko svirao bas u AC/DC, Darrell Nutt je mijenjao bubnjara Alanis Morissette, sad kad se svega toga sjetim naježim se.

Od potencijalnih imena za bend bili su i prijedlozi: Emir & Smart Sheriffs, Emir & Church Neighbors, a do konačnog imena se došlo kada je ekipi iz benda prepričavao prvi susret s Amerikom i aerodromom na Floridi nakon sarajevskog pakla, i tada je rekao da se osjećao kao "frozen camel", kao nešto nemoguće. I to ime se dopalo svima te na kraju ostalo.

No, bilo je jasno da ta postava koja je snimila i prvi album 1999. godine, neće moći funkcionisati na turnejama i svirkama.

Prva promjena je bila silom prilika, znao sam da to neće moći trajati jer ih neću moći platiti (smijeh), došao je  ugovor sa izdavačkom kućom Dallas iz Hrvatske, koja je tražila da se preselim u Zagreb. Tamnošnja postava je funkcionisala do 2011. , onda sam se preselio u Sarajevo pa sam napravio i treću postavu - sjeća se Emir.

Mladim bendovima savjetuje da ne ganjaju izdavačke kuće, već da rade sami...

Nema ko me tada nije pitao da ponesem njihove snimke u Zagreb i pustim svom izdavaču. I ja sam to radio. U međuvremenu sam osjetio na svojoj koži šta znače ti diskografski ugovori. Oni gledaju dal' ćeš ti nešto napraviti da uskoče u taj vagon. Nadali su se da će se nešto veliko desiti jer je  tu bio Cliff Williams, pa smo bili i na turneji s Lenny Kravitzom. U međuvremenu postao sam stariji i pametniji i shvatio da oni (diskografi) neće napraviti ništa ako sam to ne napraviš. Nakon trećeg albuma sam promjenio diskografa, sad je to Croatia records, oni bar imaju neke svoje medijske kanale, televiziju... -  priznaje iskreno Emir.

Sjeća se i rada s Adijem Lukovcem na remixu pjesme Sarajevo, New York, Roma, kaže da je njihovo druženje počelo kroz ljubav prema bendu Dead Can Dance.

Prerano je otišao. Lijepo je da se svake godine sjetimo kada bude godišnjicanjegove smrti, raduje me da će uskoro biti objavljen taj novi album sa njegovim pjesmama. Evo i ja ga pozdravljam gore negdje na nebu - govori nam emotivnim glasom.

Emir i dalje živi između Amerike i Bosne, a u posljednje vrijeme je u Sarajevu s obzirom da je postao otac.

Ja radim i puno drugih stvari, muziku za dokumentarce, živim od nekih drugih poslova. Imam i drugi projekat Bukowskee, to je objavljeno početkom godine.

O predstojećem jubilarnom koncert u petak, 29.6. u klubu Cinemas Sloga kaže:

Odlučio sam da iznenadim sve i ne zovem nikoga kao goste iznenađenja (smijeh). Jedne prilike u Zagrebu pred koncert su stavili na plakat siluetu koja je čak malo podsjećala na Lenny Kravitza a gost je bio El Bahatee. Tako da ne bi išao na te prevarantske varijante - odlučan je Emir.

Kao predgrupa u petak, prije benda Emir & Frozen Camels će svirati sastav Starbridge iz Sarajeva.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:





Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije