Demofest XI zvanično otvoren na tvrđavi Kastel

Radiosarajevo.ba
Demofest XI zvanično otvoren na tvrđavi Kastel
Foto: Demofest / Demofest XI otvoren na tvrđavi Kastel
Jedanaestu godinu zaredom, Banja Luka postaje prestonica najvećeg festivala demo bendova u jugoistočnoj Evropi.

Pod pokroviteljstvom Banjalučke pivare i kompanije Huawei, Demofest XI je 19. jula, zvanično otvoren na tvrđavi Kastel i u naredna tri dana će ugostiti 26 bendova iz cijele ex-YU, koji će se boriti za titulu najboljeg od najboljih.

Festival je otvoren u Kamenoj kući tvrđave Kastel projekcijom dokumentarnog filma Zarobljeno vreme, koji na Demofest stiže kao dobitnik glavne nagrade stručnog žirija festivala Dok'n'Ritam. Sa vremenske distance, film govori o muzici i kulturi zemlje koja više ne postoji, a u njemu se pojavljuju svima znana imena kao što su Vlatko Stefanovski, Josipa Lisac, Momčilo Bajagić Bajaga i mnogi drugi proslavljeni muzičari.

U narednim danima, Kamena kuća će biti mjesto radnje cjelokupnog dnevnog programa festivala koji, osim projekcija filmova, uključuje i izložbe, promocije te predavanja.

Promocija albuma grupe Jazz Poesy Cabaret Ne pravdam se, već se ispovijedam počinje već u 16.30 sati, a predavanje Autorsko pravo u muzici Nikole Jovanovića sa SAE instituta u Beogradu će uslijediti sat vremena poslije, u 17.30 sati.

Prvo takmičarsko veče otvara 12 bendova, nakon kojih na binu stupaju Dječaci, Magnifico & The Serbian Army Orchestra, kao i Wolfram, trećeplasirani pobjednici Demofesta X.

Ukoliko nemate namjeru da propustite bilo koji momenat sa Demofesta XI, sve što je potrebno da učinite jeste da skinete Demofest aplikaciju ili da pratite oficijelni veb-sajt, Facebook stranicu i Instagram profil.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije