Kako provesti božićne blagdane u Sarajevu

S. H.
Kako provesti božićne blagdane u Sarajevu
Foto: Nedim Grabovica / Ponoćka u Sarajevu

Vrijeme je Božića... Najradosnije vrijeme u godini za sve katolike širom svijeta, pa tako i u BiH.

Za sve kršćane koji Božić slave prema Gregorijanskom kalendaru danas je Badnjak.

Danas je Badnjak, dan pred blagdan Božić

Za sve kršćane koji Božić slave prema Gregorijanskom kalendaru danas je Badnjak. Badnjak, Badnji dan ili Badnja večer je naziv dana prije Božića kada se slavi rođenje Isusa Krista. Kulminacija je to intenzivne priprave za Isusov dolazak na zemlju u dječijem obliku koje je počelo još prije četiri sedmice, na prvu nedjelju došašća ili adventa.

Badnjak, Badnji dan ili Badnja večer je naziv dana prije Božića kada se slavi rođenje Isusa Krista. Kulminacija je to intenzivne priprave za Isusov dolazak na zemlju u dječijem obliku koje je počelo još prije četiri sedmice, na prvu nedjelju došašća ili adventa.

Na Badnjak se uređuje kuća za Božić, kiti se božićno drvce, peku se kolači. Tradicionalno se na Badnjak posti i ne jede meso, iako Katolička crkva post ne smatra obveznim.

Badnjak je također ime za drvo, panj koji se, prema tradiciji, palio na ognjištu uoči Božića.

Kulminacija priprave za blagdan Božića bit će mise ponoćke koje se služe u svim crkvama u ponoć ili sve češće dječije polnoćke u 20 sati kako bi najmlađi vjernici sa svojim roditeljima doživjeli euharistijsku svečanost rođenja maloga Boga.

Radiosarajevo.ba vam donosi vam informacije o misama ponoćkama u glavnom gradu BiH i misama koje će biti održane sutra u gradskim crkvama:

Franjevačka crkva sv. Ante na Bistriku

Za djecu i starije misa će biti održana u 7 sati, a ponoćka će biti održana tačno u ponoć za sve ostale vjernike, potvrdio je za naš portal fra Tomica Vidić.

U crkvi su već tradicionalno postavljene i jaslice, a mise će na dan Božića biti održane kao i nedjeljom u: 8, 10 i 12 sati.

Katedrala

Dolazak najsvetijeg katoličkog praznika Božića mnogi vjernici dočekuju na svetoj misi ponoćki u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu koju tradicionalno predvodi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Misa za djecu bit će održana u 20 sati, potvrdio nam je velečasni crkve Mato Majić, a redovne mise će biti održane u 8, 9, 10:30, 12 i 18 sati.

Tradicionalnu božićnu misu u 10:30 sati predvodit će kardinal Puljić, dok će misa u 12 sati biti organizirana za strance na engleskom jeziku.

Crkve u Općini Novi Grad

U crkvi sv. Luke u sarajevskom naselju Alipašino Polje bit će održana samo ponoćka, kao i u crkvi sv. Leopolda Mandića u naselju Briješće koju će predvoditi monsinjor Tomo Vukšić, biskup vojni ordinarij. Na Božić će u ovim crkvama biti redovna misa u 11 sati, koja će se u crkvi sv. Luke tradicionalno održavati do 27. decembra, potvrdio je župnik Željko Vlajić za Radiosarajevo.ba.

Stup

U samostanu Karmel na Stupu misa ponoćka će biti održana u 22 sata, dok će u župnoj crkvi biti tačno u ponoć, potvrdio nam je župnik ove crkve Miroslav.

Na dan Božića misa će u samostanu biti održana u 8 sati, a u župnoj crkvi u 9 i 10:30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije