Bogat muzički program drugog MAYA festa

Sponzorisani tekst
Bogat muzički program drugog MAYA festa
Foto: MAYA Fest / MAYA fest 2019

Drugo izdanje festivala printane majice, dizajna i rukotvorina MAYA fest, koje će biti održano na platou ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine 31. augusta, donosi i bogat muzički program.

Pored niza dosada najavljenih aktivnosti, radionica za djecu, panela, ekoloških i drugih aktuelnih segmenata programa, pripremljen je i iznimno sadržajan cjelodnevni muzički program tokom drugoga MAYA festa. Na ovaj način se želi Festivalu dati i specifičana muzička i audio prepoznatljivost, te učiniti dan ispred Historijskog muzeja zabavnim za sve posjetioce.

U okviru drugog MAYA festa će nastupiti DJ Mex, DJ Zakky, Splein i Jah Forcefield.

DJ Mex

Medina Prašović Dj Mex rođena je i odrasla na rock 'n' roll muzici u Sarajevu.

Još u mladim danima razvila je ljubav prema muzici i plesu koji je prate cijeli život. Ples u ritmičkim sekcijama kroz osnovnu i srednju školu doveo je do ozbiljnih rezultata kao što je srebrna medalja na Državnom Prvenstvu Bosne i Hercegovine u Latinoameričkim plesovima 1998 godine.

Tada na Sarajevsku scenu dolazi rave pa se ples nastavio na muzičkim događajima. Nakon uspješno završenog studija kriminalističkih nauka, a zatim master menadžment studija, ljubav prema muzici i plesu ne prestaje.

Tokom studija, u organizaciji poznatog sarajevskog dj-a Fere učestvuje na dj workshopu gdje uči vrtiti house muziku na vinilu i upoznaje osnivača Klabika Collectiva, Dj Mersela. Nakon toga pridružuje se i lokalnom bandu kao back vokal.

Na novogodišnjoj proslavi 2016 godine, uz podršku prijatelja Dj Amika dobija priliku stati ispred kontrolera zajedno sa kolegicom Dj Mejsi Plex i reakcije su pozitivne.

Slijede eventi u poznatom Mikseru, sportski eventi, angažmani na rođendanskim i raznim privatnim zabavama. Pridružuje se i Klabika Collective eventima sa hip hop, breakbeat, disco i funky beatovima. Kreativna i pozitivnog duha rado učestvuje na temetskim zabavama u Kutchi, b2b Dj Mehikano, Monumentu sa Dj Dizzy Dee, Trezoru sa Dj Zlijay, a zatim i Mucha Luchi. Angažmani su se proširili i na grad Mostar b2b sa Dj Marinom Mimoza na WomEmpower festivalu.

Saradnja traje drugu godinu zaredom i sa Javorwood Festivalom gdje dolaze do izražaja ozbiljniji tech i deep house zvukovi zajedno sa kolegicama Dj S Elle i Dj Ayla.

DJ Zakky

Zakky iz Mostara u dodir s elektronskom muzikom dolazi ranih 2000-ih godina kroz techno muziku, no nakon nekoliko godina shvata da je njemu lično techno kao takav postao monoton i počinje sa eksperimentisanjem zvuka i žanra.

MAYA fest 2019 - undefined

Foto: MAYA Fest: MAYA fest 2019

Prvo slušnje Jonny L-ovog albuma Magnetic definisalo je žanr i zvuk kojim želi da se bavi, što produkcijski što u ulozi Dj-a. U Mostaru uz nekoliko drugova, 2014. godine počinje sa organizovanjem serije eventa pod nazivom Bassodrom i Bass Invaderz sve u cilju poboljšanja i širenja scene bass muzike u Mostaru a i u Bosni i Hercegovini.

Splein

Od samog početka Splein je zainteresovan za više pravaca elektronske muzike, te su mu uzori Kruder & Dorfmeister i Roni Size. 2011. godine pokreće serial partija pod nazivom Audio Fidelity, a kasnije i serial livestream sessiona.

Kasnije se pridružuje ekipi iz Concrete Junglea koja je bazirana na promociji jungle i drum and bass muzike.

Jah Forcefield

Direktno iz srca Sarajeva, Jah Forcefield je najnoviji muzički pothvat originalne Bosanske dubwise fondacije iz koje su proizašli Bass-ul-Ulema sound i Zentash Gigawatt.

Trio koji čine Monodread/Bademah/Zentash nastoji spojiti sve njihove muzičke uticaje, znanja predaka i pradavne vještine u jednu kohezivnu sliku, izvorni zvuk i vibru koju će svatko prepoznati kao autentičan zvuk Saray- Duba!

Glavni focus Jah Forcfielda prožima izučavanje teških conscious basslinija namijenjenih isključivo za Soundsystem sessione, te izlete u spokojna i introspektivna stanja svijesti, koja se gotovo izjednačavaju s putovanjem u dubine Klupske kulture.

Ovaj čuveni trojac su organizatori brojnih sessiona te su dijelili sound i stage s velikanima poput Vibronics, Joe Nice, High Tone, Brain Damage, Zenzile, Dubble Dub (CRO), Baga Sound (BA), Bass Culture (CRO) i mnogim drugima.

Podsjećamo, ovogodišnje izdanje MAYA festa održava pod pokroviteljstvom Ureda Evropske Unije u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije