Sarajevo / Bliži se prva Balkan Advanced Music konferencija

09. 03. 2019. u 16:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Prije 25 godina, monumentalni Betonski bunker - zgrada bivšeg Međunarodnog RTV Centra (ZOI 84), ugostio je 50 svjetskih i regionalnih TV mreža te na taj način upoznao svjetsku publiku sa gradom Sarajevom i događanjima u njemu.

U 2019. godini, u periodu od 25. do 27. aprila, Balkan Advanced Music Conference sprema se ugostiti profesionalce novog tehnološkog doba među zidovima istog Betonskog bunkera i stvoriti novu historiju, saopoćili su organizatori.

BAM-C konferencija je mjesto napredne muzike, networking-a, prespektive i budućnosti pa je muzički event upravo ono što je najbolje može predstaviti i približiti posjetiocima.

Kao svojevrsna najava konferencije, prvi BAM-C promo event ''Trip to BAM-C 01'' bit će održan danas u Delikatesnoj radnji gdje će se predstaviti DJ zagrebačkih korjena hrwoE-a (Hrvoje Jelinčić) koji je pripremio set morfičke fuzije house muzike kroz disco, nu-disco, hip-hop, soul i funk žanrove.

Gosti će imati priliku uživati u ranoj proljetnoj muzici, saznati više o samoj konferenciji i njenim predstavnicima te učestvovati u nagradnoj igri koja će sretnim dobitnicima omogućiti prisustvo na BAM-C konferenciji.

Već u nedjelju 10. marta u kinu Meeting Point sa početkom u 15 sati bit će održan BAM-C Music Meeting koji će predstaviti novi program naziva PREVIEW BOX.

PB je prilika za sve stvaraoce zvuka da predstave svoj rad i dobiju njegovu ''real time'' validaciju od profesionalaca iz muzičkog svijeta.

Ovaj projekat, u sklopu Music Meeting-a, koncipiran je uz pomoć jednog od naših najpoznatijih drum and bass i neurofunk producenata - Adisa Kutkuta Billaina.

Pozivaju se svi stvaraoci da nam se pridruže i predstave svoj rad, bez obzira na njegovu formu, strukturu, dužinu trajanja ili žanr.

Zvanično otvorenje BAM-C konferencije u zgradi napuštenog kina Imperijal, danas poznatijeg kao Brew Imperial Society, bit će održano u četvrtak 25. aprila nakon dnevnog programa u RTV domu.

Ovom prilikom, gosti će uživati uz premijerni nastup Frau Casio vs Decay (Ida Prester i Nemanja Rančić, Hrvatska/Srbija), novo lice scene Kezz Live (Tamara Ristić, Srbija) i Hibrid Live (Dino Aganović, BiH).

Kao što je već najavljeno, Balkan Advanced Music Conference nije platforma isključivo muzičkog karaktera. U sklopu trodnevnih dešavanja postoje različite vrste programa, od kojih premijerno najavljujemo: BAM-C Cinema i BAM-C Art Expo.

BAM-C Cinema smješten je u Meeting Pointu gdje će posjetioci moći uživati uz tri filma, od kojih dva premijerno na Balkanu, a to su “Simphony of Now“ Johannesa Schaffa i “French Touch“ Jean-François Tatina.

Ova dva filma predstavljaju subkulture svojih zemalja, Njemačke i Francuske, koje su bile i ostale od presudnog značaja za naprednu muzičku scenu i njene tokove.

BAM-C Art Expo predstavlja još jedno putovanje kroz vrijeme u kojem će se gosti upoznati sa različitim stilovima i granama umjetnosti.

U zgradi RTV doma, bit će moguće pogledati izložbene postavke Zorana Cardule - ilustratora iz Makedonije, Mikea Jelineka - 3D VR umjetnika iz Češke, Enisa Čišića – dizajnera/ ilustratora iz Sarajeva i pop up wall GSU Brodac koja će također ugostiti u svojim prostorijama još jednu izložbu fotografija iz kolekcije Patricka Miettea i njegovog perioda provedenog u Sarajevu.

Gospodin Miette je ambasador francuskog vala, jednog od najvećih izvoznih proizvoda muzičke kulture devedesetih godina.

Prvi je uspostavio most između Bosne i Hercegovine i Francuske GRILL projektom koji je na proljeće 1997. godine dobio svoje mjesto i u Sarajevu kroz Grill Nights događaje koji su omogućili sarajevskoj publici da uživa u mnoštvu danas svjetski poznatih imena kao što su: Prozac, Falcon, Pepe Bradock, Buffalo Bunch, Jef K, Cyril K i DJ Fudge.

Godine 1999, Miette sa Dušanom Vranićem Ducom i Mathieu Dozolom osniva kolektiv “Chef“ čiji je rad prikazan i u filmu ''French Touch'', dodaje se u saopćenju.

Zvanični ambasador BAM-C konferencije za London je Haris Čustović - muzičar klasičnog obrazovanja, umjetnik zvuka, DJ i muzički producent koji više od dvadeset godina radi na svojoj misiji da zamagli granice između žanrova, stavova i ideologija.

Pored muzičkog stvaralaštva, Čustović radi i kao profesor na SEA institutu u Londonu te u svom opisu na konferenciji priprema diskusiju pod nazivom „Klasični elementi u modernoj muzici“ na kojoj će se pojaviti i specijalni gosti - Damir Imamović i Branimir Jakubović (Dubioza Kolektiv).

Također, BAM-C ambasador održat će predavanje/radionicu posvećenu novim tehnikama i trendovima u audio produkciji današnjice.

Rezidenti Balkana mogu nabaviti svoje ulaznice uz popustu od 25% na portalu Kupikartu.ba, a strani državljani na internacionalnom ticket servisu https://kaboodle.co.uk/. Pozivamo sve zainteresovane da svoje ulaznice obezbijede na vrijeme jer je broj istih ograničen.

NEMA KOMENTARA