Biografski film o Ursuli K. Le Guin na 13. Pravo Ljudski Film Festivalu

Radiosarajevo.ba
Biografski film o Ursuli K. Le Guin na 13. Pravo Ljudski Film Festivalu
Foto: Pravo Ljudski Film Festival / Bogat program

Moja me mašta čini čovjekom i čini me budalom; daje mi cijeli svijet i izgoni me iz njega.

Tako je pisala američka SF i fantasy književnica Ursula K. Le Guin, autorica koja potpisuje romane Lijeva ruka tame i Čovjek praznih šaka, ali i Zemljomorje, fantastičku tetralogiju. Arwen Curry je radila na biografskom filmu o njenoj životnoj priči punih deset godina, nastojeći razotkriti kako radi um stvoriteljice svjetova, revolucionarne feminističke autorice, fantastičarke koja je istraživala taoizam, anarhizam, utopiju...

U dokumentarnom filmu o Le Guin, koja je preminula u januaru ove godine, pojavljuju se Margaret Atwood, Neil Gaiman, David Mitchell, Michael Chabon i drugi autori na koje je na različite načine uticala. Priču o ličnom putovanju umjetnice koja je nadahnula generacije spisateljica i fantastiku uvela u visoku umjetnost prati spektakularna animacija. Svjetove Ursule K. Le Guin možete pogledati na Akademiji scenskih umjetnosti večeras u 20h, u sklopu programa Zumiraj prava film festivala za mlade.

Prije toga, (od 18h) prikazujemo filmove iz takmičarskog programa Zumiraj dokumentarni film. Mladi žiri prati i ocjenjuje Mladost, priču o ekscentričnom tinejdžeru koji nastoji privući pažnju djevojaka, potom Alba: Svi neće završiti u budućnosti, film o šesnaestogodišnjoj balerini i njenim preispitivanjima vlastitog mjesta u svijetu, a na programu je i NE! NE! NE!, film o kreativnoj ukrajinskoj mladeži koja živi i stvara u vrijeme rata.

13. Pravo Ljudski Film Festival počinje 28. novembra i traje do 3. decembra, a sve informacije možete pronaći u festivalskom programu i katalogu. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije