Nedjelja / Bio je lijep i sunčan dan: Sjećate li se šta ste radili 2. maja 1992?

05. 05. 2016. u 08:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Bio je lijep i sunčan dan…' je dokumentarna teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 75 građanki i građana Sarajeva na prvi od 1395, dana opsade Sarajeva.

Taj 2. maj 1992. uistinu je bio lijep i sunčan dan. Mnogi još nisu vjerovali da u Sarajevu može da se desi pravi rat. I onda je počelo...

Bio je lijep i sunčan dan… je dokumentarna teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 75 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. sakupljenih u knjizi 2. maj 1992. - Bio je lijep i sunčan dan. To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima; oni koji se sjećaju bili su tada djeca, studenti, djedovi, borci, policajci, novinari, domaćice... Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote prvog, od 1395, dana opsade Sarajeva.

Mladi, ali kreativno potentan, glumački ansambl SARTR-a kroz proces rada na predstavi vrlo angažirano i posvećeno, osim što propituje svoja lična sjećanja,  uspostavlja odnos prema svjedočenjima  drugih kao bi ispričao priču vezanu za grad i njegove stanovnike koji, i kad je bilo najteže, nisu ostali bez duha i nade.

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra ova predstava izvest će se u nedjelju, 8. maja u 20 sati.  
Režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević, a u predstavi igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Rezervacija ulaznica: 033 664 070 ili slanjem poruke u inboks.

Predstava je realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru  Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana -“Network for Participative Cultures of Remembrance”.

Tagovi: 2. maj SARTR

NEMA KOMENTARA