Znate li zašto se bebe miču dok su u stomaku?

Radiosarajevo.ba
Znate li zašto se bebe miču dok su u stomaku?
Foto: Thinkstock / Ilustracija
"Nemirna" beba znak je zdrave trudnoće, no doktori dosad nisu znali zašto se beba toliko miče.

Prema novoj studiji koja je objavljena u časopisu Development, naučnici sa Univerziteta Trinity u Dublinu, otkrili su da se bebe miču u maternici jer tako razvijaju i jačaju svoje kosti i hrskavice.

Proučavanjem embrija pilića i miševa naučnici su otkrili da pomicanje u maternici stimulira "molekularnu interakciju" koja stanice i tkiva embrija pretvara u funkcionalno tkivo zglobova i kostiju.

Ovisno o tome gdje se tkiva nalaze, embrij ih pokretima usmjerava da se transformiraju ili u tkivo kosti ili u tkivo hrskavice.

Također je utvrđeno da ako se bebe u stomaku dovoljno ne miču, mogu se roditi s vrlo krhkim kostima i abnormalnostima u zglobovima.

"Naša saznanja pokazuju kako bi u odsutstvu embrionalnih pokreta stanice koje formiraju hrskavicu dobivale pogrešne signale i ne bi se pravilno razvijale. Dobivale bi signal da stvaraju kosti, umjesto da stvaraju hrskavicu", objašnjava koautorica studije, dr. Paula Murphy.

Beba se u majčinom stomaku počinje micati između 16. i 24. sedmice trudnoće i postaje sve aktivnija do 32. sedmice kada se aktivnost više ne pojačava, no ipak je prisutna.

Ukoliko se beba primiri to je znak za hitan odlazak doktoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije