Znate li šta sjedenje čini vašem tijelu?

Radiosarajevo.ba
Znate li šta sjedenje čini vašem tijelu?

Danas je sjedilački način života postao svakodnevnica koja nosi brojne rizike, piše Marie Claire

Kako riješiti probleme izazvane predugim sjedenjem?

Debljanje

Stručnjaci tvrde kako su sjedilački poslovi uz nezdravu prehranu glavni razlog epidemije pretilosti. 

Kako spriječiti? Pripremite obrok, kažu nutricionisti. Ljudi koji si pripremaju obroke kod kuće za posao ili jedu kuhanu hranu te obavezno doručkuju, imaju čak trostruko manji rizik od pretilosti. 

Ako ste i dalje gladni nakon jela, prošetajte, popijte vode ili uzmite žvakaću gumu. 

Dijabetes i srčane bolesti

Stresni radni uvjeti povisuju rizik od infarkta kod žena za čak 88 posto. 

Kako spriječiti? Da biste povećali cirkulaciju, osigurali normalan nivo šećera i probudili organizam, obavezno svakih sat vremena ustanite i šetajte pet minuta.

Britanski naučnici testirali su prosječnu kalorijsku potrošnju zaposlenika nakon što su im ispod stolova postavili mini stepere. Gaženje pedala samo 23 minute na dan smanjilo je rizik od nastanka dijabetesa i srčanih bolesti.

Pomaknuti kukovi

Ova boljka češće pogađa žene, jer imaju šire kukove a njihovo pomicanje uslijed nepravilnog držanja stvara dodatan pritisak na kičmu, kukove i koljena.

Kako spriječiti? Prilagodite naslonjač tako da je ugao između naslona za noge i naslona za leđa od 90 stepeni. 

Sindrom karpalnog tunela

Uzrokovan prevelikim pritiskom na središnji živac u području karpalnog tunela, ovaj se sindrom čest kod zaposlenika koji rade na računalu očituje kroničnom boli i gubitkom osjeta. Češći je kod žena nego muškaraca.

Kako spriječiti? Ergonomske tastature i miševi gotovo u potpunosti sprječavaju nastanak sindroma karpalnog tunela.

Ako sindrom već postoji, jedino rješenje je nošenje propisanog zavoja, hlađenje ledom, istezanja i fizikalna terapija, dok operacija ostaje kao zadnja opcija za teže slučajeve.

Suhe oči

Zurenje u ekran izaziva naprezanje očnih mišića na koji oči nisu navikle. To uzrokuje suhoću, ali i rapidno pogoršanje vida.

Kako spriječiti? Primjenjujte pravilo 20-20-20: svakih 20 minuta pogledajte 20 metara u daljinu i zadržite pogled ondje tijekom 20 sekundi. To će očima dati dovoljno vremena da se odmore. 

Spuštanje monitora i odmicanje od njega može pomoći kod smanjivanju naprezanja. Također, pomaže i češće treptanje, koje će ovlažiti oči. 

Proširene vene

Duže sjedenje značajno povećava rizik od nastanka varikoznih vena, sindroma koji pogađa više od polovice žena starijih od 50 godina.

Kako spriječiti? Hlače s većim udjelom elastina ubrzavaju cirkulaciju u nogama te umiruju simptoma.

Pomaže i masaža nogu jabučnim sirćetom, kao i nošenje medicinskih čarapa uz češće kretanje na poslu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije