Znate li šta SAMO jedan komad pizze čini našem organizmu

Radiosarajevo.ba
Znate li šta SAMO jedan komad pizze čini našem organizmu
Pixabay / Ilustracija

Pizza je najbolja hrana na Zemlji i ništa to ne može promijeniti. Nije baš tako. Stručnjaci za prehranu su je odavno svrstali u brzu hranu jer sadrži mnogo kalorija i zasićenih masti.

Prema izračunima, samo jedan trokut pizze sa salamom ili suhim mesom sadrži 311 kalorija, 13,5 grama masti (od toga 5,5 zasićenih) i 720 miligrama natrija.

Ipak, ne znamo puno onih koji su se zaustavili na samo jednom komadu. Ali prije nego što se krenete lupati po prstima, trebate znati šta pizza zapravo čini našem organizmu, kako naše tijelo reagira kad pojedemo komad pizze i što se događa u kojem vremenskom razmaku nakon obroka. To je za časopis Cosmopolitan objasnila nutricionistica Sonya Angelone.

0 DO 10 MINUTA

Slina u ustima oslobađa probavne enzime koji u želucu hranu razgrađuju na ugljikohidrate i glukozu. Tijelo nastale produkte koristi za pokrete mišića.

10 DO 15 MINUTA

Mast iz sira, salame i dodataka usporava probavu, ali zapravo i pomaže tijelu da duže ima energije. Probavljaju se gluten i laktoza (iz mliječnih proizvoda) pa oni osjetljiviji osjećaju nadutost dok tijelo probavlja hranu i otpušta plinove.

15 DO 20 MINUTA

Većina ugljikohidrata na putu je u krvotok, a gušterača počinje lučiti inzulin kako bi stanice upile šećer. Ako se stanice nahrane jer ste pojeli koji komad pizze više, mogu početi odbijati šećere, pa će razina šećera u krvi naglo narasti. Visoka razina šećera u krvi je jedan od krivaca za kardiovaskularne bolesti, oštećenja živaca, slabu cirkulaciju i razne infekcije.

30 MINUTA

Kiseline u tijelu probavljaju svu masnoću koju ste pojeli. U ovom se trenutku masti raspoređuju ondje gdje su potrebne. Ili u krvotok, gdje kroz jetru budu usmjerene prema mišićima, ili kao energija za normalan rad tijela. Višak se pretvara u masne stanice za rezervu, odnosno masne naslage.

45 DO 60 MINUTA

Nakupljena masnoća iz hrane može u krvnim žilama smanjiti protok krvi i povećati krvni pritisak, ali i potaknuti zgrušavanje krvi zbog čega bi osobe sa srčanim problemima trebale razmisliti prije naručivanja pizze.

Salama i sir uz masnoću daju i nešto proteina koji potiče serotonin, hormon zbog kojeg nam se spava.

3 DO 4 SATA

U ovom trenutku razina šećera u krvi trebala se vratiti u normalno stanje, a hrana ući u završnu fazu probave, ali razina masnoće u krvi i dalje je visoka. Ako ste slučajno ogladnjeli, svakako birajte salatu ili voće.

Zaključak:

Komad pizze ne bi trebao biti krivac za višak kilograma, ali ako je ovakav način prehrane vaša svakodnevica onda u budućnosti možete očekivati i nakupljanje kilograma i brojne druge zdravstvene probleme. Osobe s visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, srčanim bolestima, prekomjernom težinom ili pušači, odnosno svi koji pate od nekakvih zdravstvenih problema, trebali bi staviti pizzu sa strane i radije pojesti vegetarijansku ili barem manje masnu hranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije