Znate li šta je zajedničko vezama koje traju: Samo ove dvije stvari!

Radiosarajevo.ba
Znate li šta je zajedničko vezama koje traju: Samo ove dvije stvari!
Foto: Depositphotos / Ilustracija

Da li ste se nekad zapitali šta čini jednu vezu zdravom i sretnom? Imate bezbroj savjeta, tuđih iskustava, teorija stručnjaka za veze, a na kraju se sve ipak svodi na dve jednostavne "sitnice".

Ljudi koji ostaju zajedno ljubazni su i velikodušni jedno prema drugom.

Eto, to je sve što treba da radite kad ste u vezi s nekim koga volite: da ne zaboravite na sitne ljubaznosti, i da budete velikodušni, ali ne u novcu nego u vremenu i razumijevanju koje ćete poklanjati jedno drugom…

Velika studija započeta još '70. godina je pokazala da je to sve što je potrebno.

Tek vjenčani parovi koji su sudjelovali u ovom istraživanju odgovarali su na pitanja o svom odnosu, o tome kako su se upoznali, opisivali svoje velike svađe, ali i sretne uspomene, dok im je sniman rad mozga.

Dok su odgovarali na pitanja, praćeni su im i otkucaji srca, cirkulacija krvi i to koliko su se znojili tokom razgovora. Šest godina kasnije, psiholozi su provjerili koliko je bračnih parova i dalje zajedno, prenosi YourTango.

Na osnovu prikupljenih podataka, parovi su podijeljeni u dvije kategorije, u jednoj su bili oni koji su spolja djelovali smireno, ali čiji su parametri tokom odgovaranja na pitanja ukazivali da su pod velikim stresom (ubrzan puls, pojačano znojenje…), i takvi su bili čak i kad je trebalo da govore o sretnim trenucima s partnerom.

To je psiholozima ukazivalo da je dinamika u vezi takva da odgovara "bori se ili bježi" modelu ponašanja, i ti parovi su nakon šest godina uglavnom bili ili razvedeni, ili u vrlo lošim odnosima.

Nasuprot tome, u drugoj grupi bili su parovi koji su ostajali smireni i čiji praćeni parametri nisu ukazivali da su pod stresom čak ni kad je trebalo da odgovaraju na pitanja o stresnim situacijama, kakve su recimo velike svađe u vezi.

Vezama takvih parova zajednička je bila "klima" povjerenja i bliskosti, koju ne narušavaju ni nesuglasice ni svađe, jer su partneri emocionalno i fizički povezani na svakom nivou.

U drugoj fazi istraživanja, većina parova iz druge grupe i dalje je bila zajedno, a njihov odnos bio je zdrav i zadovoljavajući.

Ispostavilo se da osobe iz te grupe generalno više vode računa o tome kako komuniciraju s partnerom, posvećuju jedno drugom pažnju i vrijeme, zadržavajući prijateljski i pristojan način ophođenja čak i kad su u svađi, i vodeći računa o tome da ni kad su ljuti ne povrede partnerova osjećanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije