Znate li šta je hrono dijeta?

Radiosarajevo.ba
Znate li šta je hrono dijeta?
Hrono ishrana potiče iz Francuske. Iako postoji još od 1986. godine na našim prostorima tek sada je veoma popularna.

Hrono dijeta ne traži od korisnika da se odriče hrane radi postizanja idealne tjelesne težine. Može se sve jesti, samo je bitno u koje vrijeme i u kojoj količini. Veoma važnu ulogu kod hrono dijete imaju količina kalorija, kao i kombinovanje različitih namirnica. Preporučljivo kod ove dijete je da razmak između obroka bude pet sati, mada se toleriše od četiri do šest sati. Suhomesnati proizvodi su dozvoljeni, ali samo oni bez vještačkih aditiva, najbolje da budu domaći. Kukuruzno i pšenično brašno bi se trebalo izbaciti iz upotrebe, a u ishranu poželjno je uvrstiti ječmeno, ražano, heljdino ili ovseno.

Ujutru za prvi obrok najbolje je unijeti dosta proteina i ugljenih hidrata, pa čak i masti, ali sve u granicama normale, nikako ne pretjerivati sa količinama. Kod hrono dijete idealan ručak je meso po izboru, ali bez hljeba. Kod mesa dozvoljeno je i juneće, teleće, i drugo to je već stvar ukusa. Obavezan dodatak uz ručak treba da bude svježe raznovrsno povrće u vidu salata. Večera bi trebala da bude najlakši obrok, kao to je na primjer riba ili piletina u kombinaciji sa nekom laganom salatom. Zelena salata i mladi sir idealan su dodatak jednoj hrono večeri.

Većinu ljudi koji žele da se otarase viška kilograma zanima koliko i kada je dozvoljen unos slatkiša. Slatko, kao i voće, nikako se ne smije jesti u prijepodnevnim časovima. Preporučeno idealno vrijeme za konzumiranje ovih namirnica je između ručka i večere. Isto tako stručnjaci najviše preporučuju suho voće, kao što su na primer šljive i smokve, kao i crnu čokoladu, koja sadrži veliku količinu kakaa. Veoma je bitno da se između obroka ne gricka ništa, osim eto neke voćke ili pak slatkiša u dozvoljenom periodu. Gazirana pića i alkohol strogo su zabranjeni kada je hrono dijeta u pitanju. Jedino odstupanje dozvoljava se u vidu konzumiranja jedne čaše crnog vina u toku dana. Ukoliko vas zanimaju recepti koje možete praviti prema hrono ishrani, pročitajte više ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije