Znakovi koji otkrivaju toksine u tijelu: Umor, alergije, podočnjaci

Radiosarajevo.ba
Znakovi koji otkrivaju toksine u tijelu: Umor, alergije, podočnjaci
Foto: Arhiv / Ilustracija
Stručnjaci su izračunali da prosječan čovjek do svoje 70. godine pojede čak 100 tona različite hrane i popije oko 40.000 litara tekućine, od čega barem petinu čine namirnice koje naš organizam ne može probaviti niti iskoristiti kao energiju.

Ovo su najčešći znakovi da vam je tijelo puno toksina:

Akne i loš ten - Prehrana u kojoj prevladavaju prerađene hrane, kao što su salame, umaci, gotovi obroci i slično, te namirnice s dodanim šećerima, mogu izazvati upalne procese na koži koji se često očituju kao umorna koža puna nečistoća i akni. 

Hronični umor - Hronični umor i nedostatak koncentracije su siguran znak da je vaš organizam preopterećen toksinima. Ako se ujutro teško budite, ili ste tokom dana toliko pospani da vam se čini da vam glava pada, iako ste noću odspavali dovoljno dugo, to je tipičan znak da u organizmu prevladava kiselost te da vam je potreban detoks. 

Česte glavobolje - Ako ste jednu večer 'zaružili' s društvom, prejeli se i popili više alkohola, gotovo je sigurno da ćete se ujutro probuditi s glavoboljom. Glavobolja je jedan od znakova da je vaše tijelo opterećeno toksinima, pogotovo ako se one ponavljaju često i traju duže vrijeme. To najčešće nisu teške glavobolje, nego neugodna, tupa bol, slična glavobolji koja se javi kad je visoka vlaga u zraku i najčešće ne prolazi dok se ne odmorimo i odmaknemo od teške hrane ili pića.

Hronična bol  - Hronična bol koja traje dugo i boli 'podmuklo', obično se javlja kao simptom upale koja je nastala kao reakcija na nakupljanje toksina u određenom dijelu tijela. To može biti bol u vratu, leđima, ili zglobovima, bol zbog upale u mokraćnim putevima, bubregu... Najčešće je riječ o 'tihoj' boli koja nas 'opominje' da nešto nije u redu.

Problem sa spavanjem - Ako se noću dugo vremena vrtite u krevetu i ne možete zaspati, ili se budite usred noći i ne uspijevate više zaspati do jutra, a nema realnog razloga za to, to može biti znak nagomilanih otrova u organizmu. Dobro će vam doći više fizičke aktivnosti ili vježbanja tokom dana, te topla kupka kojoj ste dodali neko opuštajuće ulje, primjerice lavandu, prije spavanja.

Nugodan miris tijela i zadah - Kad je vaše tijelo zagušeno toksinima i ne može ih izbaciti, to se može odraziti kroz neugodan zadah i miris tijela. Loš zadah je rezultat bakterija i toksina koji se nakupe na jeziku, dok neugodan miris nastaje zato što otrovi putem znoja isparavaju kroz kožu. Česti uzrok je previše brze hrane, te previše šećera u prehrani. 

Alergije i osipi - Kad konzumirate nešto što vaše tijelo ne prepoznaje, ili doživljava kao napad na imunološki sustav, mogu se javiti osipi, perut, mrlje na koži ili crvenilo. Pokušajte voditi dnevnik prehrane i utvrditi na koje namirnice tako reagirate, pa smanjite njihovu upotrebu. Ako se ove reakcije javljaju često, svakako posjetite alergologa, kako biste utvrdili uzrok i odredili koje namirnice trebate izbjegavati.

Manjak energije i depresija - Ako tretirate svoje tijelo kao kantu za smeće, ne možete očekivati da se to ne odrazi i na raspoloženju. Manjak energije, umor, glavobolje i slaba koncentracija dovest će do toga da se osjećate loše, jer vaš organizam ne funkcionira onako kako bi trebao. Uz promjenu navika i prehrane, razmislite i o tome radite li posao koji vas veseli te kakvim ste ljudima okruženi. Odmaknite se od onih koji su vječno nezadovoljni, frustrirani i ljuti, jer i to vam krade energiju.

Hormonska neravnoteža - Lošim navikama i namirnicama koje smo nabrojali treba dodati i sve one uzroke trovanja organizma kojih često nismo svjesni. To su razne vrste hemikalija, koje posredno unosimo u organizam. Na primjer, vjerovatno ste već čuli da treba izbjegavati plastične boce na kojima ne stoji oznaka 'BPA free', koja označava da boca nije tretirana kemikalijama. BPA je poznat kao bisfenol A, kemikalija koja djeluje kao sintetski estrogen i može dospjeti u hranu ili tekućinu koja je u tretiranoj plastiti pohranjena. To je tek jedan od primjera kako i nesvjesno možemo biti izloženi kemikalijama.

Podočnjaci - Ako ne spavate dovoljno, loše se hranite i izloženi se povećanom stresu, mogli biste primijetiti neke suptilne znakove trovanja – zamagljene oči i jako izraženi podočnjaci jedan su od znakova da biste trebali potražiti pomoć. Svakako povećajte unos vode i uzmite vremena za odmor, piše 24sata.hr. Za svaki slučaj provjerite i stanje bubrega, jer izraženi podočnjaci mogu biti znak poremećaja rada bubrega.

Masne naslage oko trbuha - Ako imate izražene masne nakupine oko trbuha i ne možete skinuti kilograme čak i ako se držite rigorozne dijete, to je znak da je poremećena pH ravnoteža u tijelu te da biste trebali alkalizirati tijelo. Jedan od načina je da povećate unos tekućine, i to alkalizirane vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije