Znaci da vašem tijelu nedostaje kalcija

Radiosarajevo.ba
Znaci da vašem tijelu nedostaje kalcija
Pixabay / Ilustracija
Kalcij je najvažniji i najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu koji ima izuzetnu ulogu u očuvanju zdravlja i vitalnosti. Najčešće ga nalazimo u kostima i zubima.

Većinu 'prehrambenog' kalcija dobivamo iz mliječnih proizvoda. Ostali dobri izvori kalcija su sardine, losos, alge, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu.

Kada govorimo o važnosti kalcija, svakako moramo napomenuti da su našem tijelu za njegovu apsorpciju i iskorištavanje potrebni još neki minerali i vitamini. To su minerali magnezij i fosfor te vitamini D i K.

Osobama koje boluju od osteoporoze preporučuje se dodatni unos kalcija iz suplemenata i to u nešto višim dozama - do 1200 miligrama, najčešće uz dodatak vitamina D. Adekvatan unos kalcija najvažniji je u djetinjstvu i adolescenciji, a istraživanja pokazuju da je taj unos često nedovoljan.

Iako povećani unos kalcija putem suplemenata kod žena u postmenopauzi ima vrlo mali utjecaj na usporavanje smanjenja gustoće koštane mase i smanjenje rizika od prijeloma kostiju, treba ustrajati na adekvatnom unosu jer i mala korist može biti važna. Stručnjaci su suglasni oko toga kako je većinu kalcija uputno namiriti putem hrane jer je on u hrani dostupan u kombinaciji s drugim tvarima koje pomažu njegovo korištenje u tijelu.

Smanjene količine kalcija u krvi nazivaju se hipokalcemijom, a nedovoljan unos hranom, loša apsorpcija kalcija, pojačano izlučivanje kalcija ili kombinacija svega navedenog može uzrokovati nedostatak ovog važnog minerala. Kratkotrajan nedovoljan unos kalcija hranom ne uzrokuje značajniju pojavu simptoma, s obzirom da su nivoi kalcija u našem organizmu strogo kontrolirani. Tačnije, pri nedostatku kalcija naš organizam pokreće proces demineralizacije kostiju, odnosno izvlači kalcij iz kostiju ne bi li ga bilo u dovoljnim količinama u krvi. 

Simptomi nedostatka kalcija su: ukočenost i trnci u prstima, grčevi mišića, konvulzije, letargija, loš apetit, abnormalan srčani ritam, grčevi grkljana i bronhijalnih cijevi što uzrokuje poteškoće s disanjem, promjene u funkciji mozga (depresija, demencija).

Nedovoljan unos kalcija primarno utječe na kosti i mišiće, uzrokujući tetaniju, stanje karakterizirano naizmjeničnim grčevima mišića koji se ne mogu opustiti, posebno mišića ruku i nogu. Bolovi u mišićima i parestezije (utrnulost i trnci) su česti znakovi tetanije. Dugotrajna hipokalcemija može uzrokovati osteopeniju, a koja ako se ne liječi, može uzrokovati osteoporozu. Rizik od lomova kostiju je također povećan, posebno u slučaju starije populacije, a nedostatak kalcija može uzrokovati i rahitis, iako se ovo stanje više povezuje s nedostatkom vitamina D. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije