Zlatna pravila kuhanja: Ulje, tehnika, guljenje kore...

Radiosarajevo.ba
Zlatna pravila kuhanja: Ulje, tehnika, guljenje kore...
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Važno je pripaziti na način pripremanja obroka, ako želite energiju, idealnu liniju i dug život. Neka od ovih pravila većina vjerovatno zna, ali nikad nije zgoreg podsjetiti se ili naučiti.

1. Količina ulja

Koliko ulja koristite za pripremanje hrane utiče na vaše zdravlje više nego mislite. Ako smanjite količinu ulja, automatski smanjujete unos kalorija u organizam i tako sprečavate nastanak određenih bolesti poput gojaznosti koja može voditi ka povišenom krvnom pritisku, srčanom udaru i drugim bolestima.

2. Svježe namirnice

Korištenje voća i povrća u pripremi jela bi trebalo da bude osnovno pravilo u ishrani. Svježe namirnice, najčešće, sadrže puno više vitamina i minerala od onih koje dugo stoje u frižideru ili su već termički obrađene.

3. Tehnika kuvanja

Način na koji pripremate jela će odrediti koliko će nutrijenata hrana sadržati. Ekspres lonac je odlična opcija za zdravo kuvanje.

4. Žitarice i mahunarke

Ako ostavite određene namirnice u vodi tokom noći one će se brže skuvati, iz njih će nestati antinutrijenti, a u njima ostati svi potrebni nutrijenti. Takođe će biti lakše za varenje.

5. Kora

Tokom pripremanja voća i povrća često se odlučujemo da oljuštimo koru iako je ona je izvor hranjivih materija koje su potrebne našem organizmu. Umjesto ljuštenja, odlučite se za dobro pranje voća i povrća toplom vodom kako biste sačuvali te hranjive materije i organizmu dali što mu treba.

6. Blanširanje

Blanširanje je najbolji način za očuvanje boje i hranjivih sastojaka kratkotrajnim držanjem namirnica u vodi temperature od 98-100ºC (uglavnom spanać, blitva, kelj, boranija), njime možemo očuvati sočnost povrća, odnosno spriječiti da se daljnjom obradom iz njega izgube korisni sastojci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije