Žensko tijelo: Teže je roditi nego trčati maraton

Radiosarajevo.ba
Žensko tijelo: Teže je roditi nego trčati maraton
Foto: Profimedia / Ilustracija
Ako ste već rodili, a razmišljate o tome da se počnete pripremati za trčanje martona, istraživanje pokazuje da vam to neće biti veliki problem.

Istraživači sa Univerziteta Michigan otkrili su da je porođaj za tijelo teži od trčanja maratona i da mame mogu podnijeti povrede kao vrhuski atletičari.

"Porođaj je nedvojbeno jedan od najdramatičnijih događaja za ljudsko tijelo", objavili su naučnici u svom istraživanju.

Kako bi to dokazali koristili su magnetsku rezonanciju te usporedili sportske i povrede s porođaja.

Nevjerovatno, ali otkrili su da je četvrtina žena imala frakture kao trkači na duge staze i sportisti ekstremnih sportova. Skoro polovica je imala povrede mišića zdjelice, a dvije trećine žena pretrpjele su jaka naprezanje mišića.

No naučnici upozoravaju da je 15 posto svih žena doživjelo neku vrstu povrede tokom porođaja. 

"Žene koje imaju povrede zdjelice često se osjećaju kao da nešto nije u redu, ali ne razumiju zašto ne mogu dobiti odgovore od liječnika. Žene imaju probleme s mokraćnim mjehurom, a u nekim slučajevima i ispadanje (spuštanje) urogenitalnih organa ako mišići zdjelice ne funkcioniraju dovoljno dobro", objasnila je naučnica Janis Miller za Parents.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije