Žene se uzbuđuju u sasvim drugo doba dana od muškaraca: Ovo je i tačan sat!

Radiosarajevo.ba
Žene se uzbuđuju u sasvim drugo doba dana od muškaraca: Ovo je i tačan sat!
Foto: Arhiv / Ilustracija

U skladnoj si i stabilnoj vezi, ali ti i/ili on smatrate da je seksa premalo? Možda nije riječ o manjku želje nego vas dvoje ne možete uskladiti satove... Kod muškaraca je razina testosterona najviša ujutro pa su tada i najviše zainteresirani za seks, kod  žena su te hormonske oscilacije puno manje, a na želju utječe mnogo drugih faktora.

Prema istraživanju koje je provela kompanija Lovehoney koja se bavi seks-igračkama, sat može biti krivac za sve propuštene prilike za seks. Naime, muškarci su pohotni najčešće ujutro, dok su žene češće pohotne noću.

Kad se budi pohotnica u tebi?

U istraživanju je anketirano 2300 odraslih osoba i utvrđeno je da gotovo 70 posto žena kaže da su bile s partnerom čiji je seksualni nagon uvelike bio neusklađen s njihovim vlastitim, a da je jedan od glavnih razloga bilo vrijeme kad je on raspoložen za seks (a ona nije) i obratno. Muškarci su izjavili da radije započinju dan s malo jutarnjeg seksa, najbolje između 6 i 9 sati, dok su žene radije dan završile vođenjem ljubavi, i to između 11 navečer i 2 ujutro!

Šta to znači za tvoj seksualni život?

Ok, nismo sigurne da nam dođe milo čim sat otkuca 11 navečer ili ponoć, ali vjerojatno smo sve imale trenutaka kad on želi, a mi nemamo ni najmanje volje ili kad nama svakakve ideje padaju napamet, a on već hrče kao top. Djelomično možemo za to okriviti različite hormonalne cikluse - muškarcima je razina spolnog hormona testosterona najviša ujutro dok ženama pomalo raste tokom dana. (Kod žena razina testosterona također ne oscilira tako jako tokom dana kao kod muškaraca i više ovisi o ženskom menstrualnom ciklusu - najviša je za vrijeme ovulacije).

Ovo sve nema s njim veze...

Srećom, ovaj hormonalni "raspored" ne mora biti ubica našeg seksualnog života. Žene su poprilično fleksibilne po tom pitanju, kaže doktorica ginekoligije i opstetricije Allison Hill iz Los Angelesa.

"Dok je spolni nagon kod muškaraca direktnije povezan s hormonima, na spolni nagon žene može utjecati puno različitih faktora. Ženski je libido vrlo kompliciran, uglavnom je psihološke prirode. I, uglavnom, nema previše veze sa ženinim partnerom, više je stvar toga kako se ona osjeća u vlastitoj koži i vlastitoj seksualnosti."

Pa tako, ako se osjećate samopouzdano i seksi bit ćete otvorenija i prema seksu te lakše postizati orgazme, bez obzira na to što piše na satu.

Nema smisla gledati na sat

Izjedajuća krivnja zbog toga koliko često želiš (ili ne želiš) seks je isto važna komponenta dobrog seksualnog života. Seksualna želja u žena može biti uvjetovana psihološki, fizički ili odnosom u kojem jest - ili svim tim zajedno. Drugim riječima, može se mijenjati ovisno o tome što se u tom trenutku događa u njezinu životu. I OK je reći ne, ako nisi u raspoloženju za seks. S druge strane, mnoge žene vole tu bliskost s partnerom koju seks stvara i zbog toga žele da seksa bude više. U tom slučaju, umjesto da čekaš da dođe savršen trenutak, treba uzeti stvari u svoje ruke. Naime, žene često ne osjećaju želju sve dok ne počne predigra. A, onda... ludilo. Stoga uživaj, čak i ako je 6:54 ujutro, piše Miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije